Ukupno slučajeva
349 (+7)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Finsko vazduhoplovstvo posle više od 100 godina odustalo od simbola svastike

Malo je poznata i prilično začujuća činjenica da su pripadnici finskog vazduhoplovstva nosili ambleme sačinjene od simbola svastike i para krila.

Zanimljivosti

Iako simbol svastike vuče korene hiljadama godina u prošlost, on se od Drugog svetskog rata vezuje za nacističku Nemačku, jer je bio jedan od glavnih simbola Vermahta i Trećeg rajha.

Profesor sa Univerziteta u Helsinkiju Teivo Teivainen potvrdio je da je finsko vazduhoplovstvo prestalo da koristi amblem sa svastikom, prenosiHelsinki tajms.

Finsko vazduhoplovstvo koristi pomenuti simbol još od kada je ustanovljeno 1918. godine, odmah nakon proglašenja nezavisnosti i deceniju i pre pojave nacizma u Evropi.

Švedski grof Erik fon Rozen poklonio je novostvorenoj komšijskoj državi avion, koji je na sebi imao njegovu ličnu oznaku - svastiku.

Sve do kraja Drugog svetskog rata avioni su na sebi imali simbol plave svastike na beloj pozadini, što prvobitno nije trebalo da pokazuje privrženost Trećem rajhu, iako su dve zemlje bile u savezu.

Simbol je posle rata skinut sa aviona, ali se svastika i dalje pojavljivala na amblemima nekih jedinica, njihovim zastavama i uniformama, rekao je portparol finskog vazduhoplovstva zaBi-Bi-Si.