Uhapšeno 26 lica u akciji SIPE, pretresi i u Bijeljini

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su 26 lica u okviru akcije "Delta" usmjerene ka suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i pranja novca, zbog sumnje da su, u saradnji sa drugim licima, osnovala grupu za organizovani kriminal i oštetila budžet BiH za oko 36 miliona KM.

Uhapšeno 26 lica u akciji SIPE, pretresi i u Bijeljini

Portparol Sipe Luka Miladinović potvrdio je Srni da su pripadnici Sipe uhapsili ova lica i izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na ukupno 32 lokacije.Miladinović je istakao da je akcija realizovana prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH i da su izvršeni pretresi u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, LJubuškom, Mostaru i Tomislavgradu.

On je naveo da se osumnjičeni terete da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizovani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duvana za pušenje i cigareta bez plaćanja akcize i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama BiH, čime je budžet BiH oštećen za oko 36.000.000 KM.

Prema njegovim riječima, prilikom pretresa otkrivene su i privremeno oduzete tri mašine za sječenje duvana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, te oko 35.720 rinfuznih cigareta.

Oduzeto je i 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duvana za pušenje, duvana u listu i rezanog duvana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 pripadajuća metka i šest okvira, te određena poslovna dokumentacija.

Miladinović je dodao da su navedene aktivnosti izvršene u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstva unutrašnjih polsova /MUP/ Republike Srpske, kao i MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo i Policije Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA