FOTO Male svadbe i tradicija: Kompromis ili novi trend

Vanredne okolnosti izazvane pandemijom virusa korona utiču na svakodnevni život, mijenjaju naše navike, običaje... Jedan od onih koji se našao na udaru restriktivnih mjera jesu i tradicionalne velike svadbe.

Balkanske svadbe sa više stotina, pa i hiljadu zvanica, nije moguće organizovati, a zbog ovakve situacije neki ovaj najljepši dan u životu odgađaju, dok ima i onih koji se prilagođavaju novoj situaciji.

Male svadbe sa 50ak najužih zvanica polako od moranja postaju trend, a fotografski tim iz Bojan Petričević Four Pixel Studio, za Bijeljina danas su ispričali iskustva sa ovakvih vjenčanja.

- Poslednja četiri vjenčana koja smo fotografisali su bila upravo takva. Vidjeli smo da to može biti lijepo. Jedan od parova je imao prelijepu planinsku priču, inače su oboje planinari. Na takvim svadbama su pozvani najbliži prijatelji, a roditelji i rodbina su isključeni iz priče. To su njaveselije svadbe na kojima smo bili, što je i logično, svi gosti su pozvani od srca. Sjećamo se svadbi sa velikim brojem ljudi, gdje su svi pasivni, tu su samo da bi uzvratili, a često mladence nisu ni znali ili ih nisu vidjeli godinama.

Na malim svadbama je lakše ispuniti želje mladenaca, tačnije mlade, jer djevojke su te koje još od malih nogu izmaštaju svoju svadbu - od vjenčanica, dekoracije, prvog plesa... Tu priču, kroz fotografije pretočene u personalizovanu foto knjigu, mi rado ispričamo.

- Imamo običaj da kažemo da se na malim svadbama ne prave kompromisi roditeljima, koji se često umješaju u oragnizaciju i diriguju bitnim detaljima, a to bi trebalo da bude dan posvećen samo mladencima.

Male svadbe imaju dušu, stilizovanije su i personalizovane. Manji broj gostiju ne znači da mlada treba da odustane od vjenčanice. Muzika uživo je takođe moguća opcija. Nju su često znali „preoteti" ujaci ili stričevi iz inostranstva, što se na malim svadbama ne dešava. Sve češće je tu DJ da se pobrine za dobro raspoloženje. Dekoracije, hrana, fotografije, ambijent... sve spakovano u manji obim i intimniju atmosferu.

- Mi smo inače okrenuti mladencima, nama je svejedno koliko je gostiju na svadbi. Ali primjetno je da se na ovim malim proslavama osjeti mnogo bolje raspoloženje, i mladenci su manje napeti jer nemaju obavezu da se pozdrave i izljube sa 500 ljudi, pričaju u Four Pixel Studiju o svojim iskustvima.

Listajući fotografije sa svadbi organizovanih „u doba korone" nećete primjetiti nikakvu razliku u odnosu na one nastale na „velikim mrsnim svadbama". Sreća na licu mladenaca je tu, mjesta za fotografisanje u prirodi su neograničena, gdje god vas mašta odvede, možete ispričati svoju bajku.

- Kada sve ovo prođe biće sigurno onih koji će i dalje tražiti da organizuju baš ovakva vjenčanja. Nije to neko veliko odstupanje od naših tradicionalnih običaja, sve je tu, ali u manjem obimu. Uostalom, svadba je tu zbog ljubavi dvoje ljudi koji su odlučili da život nastave zajedno. Kako će taj njihov dan obilježiti, zavisi samo od njih, i njihove dobre energije koju će donijeti. Svi ostali su tu da slave njihovu ljubav, a u intimnijoj atmosferi čini se da sve to više dođe do izražaja, zaključuju „pikselovci".

Ljilja Lukić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA