Savjeti za brzo i efikasno raspremanje kuće

Važno je da prostor u kome boravimo uvijek bude provetren i da odiše čistoćom. Mada nije mali broj onih koji kad pomisle na detaljno raspremanje kuće najrađe bi negdje pobegli. Ukoliko ste se prepoznali u ovim redovima, onda je ovaj tekst baš za vas. U nastavku vam donosimo savete uz pomoć kojih će vam raspremanje kuće biti lako, efikasno i brzo.

Savjeti  za brzo i efikasno raspremanje kuće

Napravite atmosferu za raspremanje kuće

Kada se dobro organizujete sa lakoćom ćete obaviti sve što ste isplanirali a vaš dom će zablistati. Za početak je dovoljno da napravite plan raspremanja i da otvorite prozore kako bi detaljno provetrili svaku prostoriju.

Muzika pozitivno utiče na raspoloženje. Dokazano je da obavljanje fizičkih poslova uz muziku doprinosi bržem i efikasnijem radu. Zato odaberite muziku koju volite, neka vam bude pokretačka snaga tokom raspremanja kuće.

Odakle da počnete raspremanje kuće?

Za početak je najvažnije pajanje. Pajalicom očistite ivice plafona, garnišne, uglove zidova i lustere. Ne zaboravite roletne kao i ogradu na terasi, jer to su mjesta na kojima pauci najčešće pletu mrežu.

Uvijek se pridržavajte pravila da čistite odozgo nadole, tako da za sam kraj ostavite usisavanje i brisanje podova.

Neka vaši prozori zablistaju a zavjese budu mirišljave

Zavjese skinite i ubacite u mašinu, a za to vrijeme možete obrisati prozore. Ukoliko su u pitanju zavjese od pamučnih materijala ili mješavine vlakana možete ih bez problema prati u mašini. Bitno je da podesite temperaturu da bude niska a centrifuga da bude slaba.

Ako su u pitanju zavjese od čipke, najbolje je da ih operete ručno, a zatim, ukoliko je to moguće stavite ih na ravnu površinu da se prosuše. Bilo da ih perete ručno ili u mašini, zavjese je najbolje nakačiti dok su vlažne.

Brisanje prašine sa namještaja

Najprije obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga i polica. A zatim se obavezno fokusirajte na skidanje dlaka sa nameštaja. Najbolje bi bilo da imate ustaljeni ritam čišćenja, jer ćete na taj način preći sve površine.

Postoji pravilo kada je raspremanje kuće u pitanju, po kome je važno početi sa čišćenjem od ulaza i kretati se u smjeru kazaljke na satu. Drugo, možda još važnije pravilo, kaže da brisanje uvijek treba da bude od vrha ka dnu. A prašinu sa listova biljaka obrišite na kraju.

Detaljno raspremanje kuhinje

Kod raspremanja kuhinje prvenstveno je važno da očistite frižider i da pobacate sve čemu je istekao rok trajanja. Unutrašnjost frižidera prebrišite rastvorom sode bikarbone i vode, kako biste neutralisali mirise. Uređaje kao što je Liebherr zamrzivač ili bilo koji drugi brend novije tehnologije, očistite tako što ćete spoljašnje i unutrašnje dijelove uređaja, kao i gumene dihtunge prebrisati rastvorom sode bikarbone i vode. Prašinu koja se nakupila na zadnjoj strani ovih uređaja možete pažljivo usisati. Naravno podrazumijeva se da ćete prilikom čišćenja električnih uređaja voditi računa da budu isključeni iz struje.

Nakon toga očistite mikrovalnu i prebrišite šporet pod uslovom da redovno vodite računa o ribanju šporeta uvijek nakon spremanja hrane.

Sudoperu očistite detaljno spolja i iznutra a brisanje poda ostavite za kraj. Pod je najbolje prebrisati nekim blažim sredstvom koje ćete pomiješati sa vodom, kako ne bi došlo do taloženja hemikalija.

Raspremanje dječje sobe

Najbolje bi bilo da raspremanje dječije sobe prepustite djetetu, a vi samo da asistirate ukoliko je dijete dovoljno veliko. Ako je u pitanju mlađe dijete, uključite ga u posao, ali mu nemojte zadavati preteške zadatke. To može biti sortiranje igračaka, briskanje polica koje samo može da dohvati ili slaganje slikovnica. Čak i ako vam se ne dopada kako je dijete obavilo zadatak, nemojte da vičete i da ga prekorevate. Blagim tonom mu ukažite šta je to što bi trebalo da uradi drugačije i ne zaboravite da pohvalite svaki njegov trud. Vaspitavajte dijete na način da uvijek pospremi za sobom, da bude vredno i uredno.

Kupatilo je ogledalo cijele kuće

Iako ova izreka datira od davnina, čini se da ima dosta istine u njoj. Kupatilo je prostorija koju biste redovno trebali da održavate, jer u čistoći kupatila se ogleda čistoća cijele kuće.

Kako biste efikasno očistili kupatilo, potrebno je da iznesete sve što bi vam smetalo tokom čišćenja. Prvenstveno stazice i kante za smeće. Sredstvo za čišćenje pločica nanesite na pločice i ostavite da odstoji, kako biste ih lakše očistili. Ne zaboravite da pobacate sve prazne bočice od kupki, šampona i sl, ukoliko nemate naviku to redovno da radite. Najbolje bi bilo da sve ostale površine u kupatilu očistite sprejom za čišćenje. Obavezno očistite i operite posudu za sapun kao i podmetač koji stoji u kadi. Suvišno je napomenuti da biste lavabo, kadu i wc školjku trebali da ribate svakodnevno, jer će jedino tako vaše kupatilo odisati čistoćom i uništićete sve bakterije.

Obavezno prebrišite ogledalo i veš mašinu. A kao završnicu ribanja kupatila uglancajte slavine.

Čistoća spavaće sobe utiče na lak i miran san

Sva pravila koja važe za raspremanje jedne prostorije važe i za sve ostale. Tu se prvenstveno misli na redosled čišćenja počev od skidanja paučine i pranja zavjesa. Takođe važi pravilo, sa brisanjem krenuti odozgo ka dole, a usisavanje i brisanje podova ostavite za kraj.

Važno je da ormare redovno održavate i da vam je odjeća uredno spakovana. U tom slučaju će vam za raspremanje spavaće sobe trebati najmanje vremena. Svježe oprana zavjesa i posteljina će unijeti prijatnu mirisnu notu u vašu spavaću sobu.

Savjet plus za raspremanje kuće

Veoma je važno da vodite računa koja hemijska sredstva koristite prilikom raspremanja kuće. Ovo je posebno važno ako imate malu djecu ili kućnog ljubimca. Neka od tih sredstava za čišćenje mogu izazvati alergijske reakcije pa čak biti i otrovna. Zato je bolje da za svako detaljno čišćenje kuće koristite blaža sredstva. Postoje i ona sredstva za čišćenje koja možete sami napraviti, jer najčešće u kući imamo sve potrebne sastojke.

Napravite sami sredstvo za čišćenje

Ukoliko pomiješate vodu, sirće i limun dobićete prirodno vrlo efikasno sredstvo za čišćenje kuće. Potrebno vam je pola litre vode, pola litre sirćeta i korica jednog limuna. Sirće je jako dobro za čišćenje i poliranje, ali ima jak miris koji je neugodan. Kako biste neutralisali taj miris uz sve gore navedene sastojke dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande ili žalfije. Sve to dobro izmješajte a zatim sipajte u bočicu sa prskalicom. Na taj način ćete dobiti efikasno, prirodno i jeftino sredstvo za čišćenje.

Ukoliko vam baš smeta miris sirćeta umjesto njega soda bikarbona će sasvim pristojno obaviti posao. Ovako napravljen rastvor je odličan za čišćenje sanitarija u kupatilu, za čišćenje sudopere i svih drugih površina.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da ćete ih primijeniti prilikom detaljnog raspremanja kuće. A svakako da biste sebi olakšali, važno je da napravite plan i podjelite poslove na svakodnevne, nedjeljne i mjesečne. I što je još važnije, uključite cijelu porodicu u raspremanje. Dom je mjesto gdje zajedno živite, tako da je u redu da ga zajedno i održavate, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA