Ukupno slučajeva
562 (+3)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Eksplozija u Libanu treća po snazi u istoriji

Eksplozija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, treća je po snazi u istoriji, odmah poslije eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju, kaže Kristofer Bazbi, britanski stručnjak za efekte jonizujućeg zračenja i naučni sekretar Evropskog komiteta za rizike radijacije.

REGION I SVIJET
FOTO: Tanjug/AP

Guverner Bejruta Marvan Abud već je uporedio eksploziju u bejrutskoj luci, usljed koje je nastala i karakteristična "pečurka", s eksplozijama nuklearnih bombi u japanskim gradovima 1945. godine.

Bazbi, britanski ekspert, ima i naučnu argumentaciju za takvo poređenje. U bejrutskoj luci eksplodiralo je više od 2.700 tona šalitre, hemijskog jedinjenja koje ima sličnu eksplozivnu snagu kao TNT.

To znači da je eksplozija 2.700 tona šalitre slična snazi eksplozije 2,7 kilotona TNT. Prema njegovoj računici, eksplozija u Bejrutu treća je po snazi u istoriji, odmah poslije eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

"Bomba u Hirošimi imala je snagu između 10 i 12 kilotona TNT. Prema tome, eksplozija u Libanu imala je trećinu snage bombe iz Hirošime", kaže Bazbi.

On objašnjava i da se "pečurka" tokom eksplozije u Bejrutu pojavila na sličan način kao što se to događa kod nuklearnih bombi.

"Jak udarni talas napravio je kompresiono prstenje u vodenim isparenjima, kao što bi to uradila i nuklearna bomba kada se detonira u blizini vodene površine", navodi britanski naučnik.

Kako dodaje, eksplozije sličnih hemijskih jedinjenja kao u Bejrutu događale su se i u prošlosti, ali nijedna nije bila snažna kao ova u Libanu.

"Jedna se dogodila u Teksasu, takođe u luci, a druga u Njemačkoj dvadesetih godina 20. vijeka u jednom skladištu. Međutim, ova u Bejrutu je najveća poslije Hirošime i Nagasakija", zaključuje britanski ekspert, prenosi Sputnjik.