Podrška Vlade ugostiteljima i turizmu i za jul, avgust i septembar

U narednih nekoliko dana, Vlada Republike Srpske, raspisaće javni poziv da bi omogućila privrednim subjektima u oblasti ugostiteljstva i turizma i prevoza putnika podršku za juli, avgust i septembar ove godine.

Podrška Vlade ugostiteljima i turizmu i za jul, avgust i septembar

Ovo je zaključak sastanka predsjednika Vlade Radovana Viškovića, sa predstavncima udruženja poslodavaca u ovim sektorima. Ovim se nastoje dodatno podstaći sektori koji usljed pandemije, prema procjenama, trenutno najviše trpe.

Od početka pandemije ugostitelji i hotelijeri, kada podvuku crtu i izvuku računicu nikako da izađu na čistac.

Gubici im se gomilaju, obaveze ostaju iste, zarada uglavnom nezadovoljava, ukoliko je uopšte i imaju, jer klubovi i svadbeni saloni do danas ne rade.

- Vlasnici noćnih klubova i njihove porodice su ostale potpuno nezaštićene i skroz potisnute u stranu. S druge strane, imate radnike koji primaju minimalac i sve vrijeme, generalno sa minimalcem je jako teško opstati i preživjeti - kaže Strahinja Grahovac, vlasnik noćnog kluba i menadžer dnevnog lokala u Banjaluci.

Ipak i tih 520 KM i uplaćeni porezi i doprinosi za radnike čiji poslodavci nemaju pravo da rade su kakva-takva sigurnost.

U Udruženju "Horeka", koje okuplja hotelijere i ugostitelje djelimično su zadovoljni ustupcima Vlade.

Zadovoljstvo bi bilo veće, kaže Zlatan Tatić, da je usvojen prijedlog o omogućavanju rada do ponoći.

- Јako puno bi nam to značilo, pogotovo u ovom ljetnom periodu. Sada dolaze septembar i oktobar pa neće biti ni tih gostiju koji su dolazili u naše restorane - ističe Tatić.

Razlog za odbijanje ovog zahtjeva je isključivo trenutna, zabrinjavajuća, epidemiološka situacija.

Uz minimalac za radnike koji, odlukama Republičkog štaba ne mogu da rade, posebna mjera predviđena je i za poslodavce, čiji su prihodi manji za više od 30 odsto, pod uslovom da nisu otpustili više od 15 odsto radnika.

Mjera koju je predsjednik Vlade najavio juče, potvrđena je na današnjem sastanku.

- Da ih dovedemo na nivo kao što je koža, tekstil i obuća. Da bi građani razumjeli o čemu se radi. Na jednog radnika u tekstilnoj industriji, na minimalnu platu od 520 KM, poslodavac plati 150 KM poreza i doprinosa, a u drugim branšama za radnika koji ima minimalnu platu 520 KM, poslodavac plati 250 KM poreza - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ove mjere posebno pozdravljaju prevoznici kojima nakon finansijski katastrofalnog marta i još goreg aprila, nije pomoglo ni ljeto u koje su polagali najviše nade.

- Avgust je katastrofalan u poređenju i sa julom i sa prošlom godinom. Negdje smo na 30 odsto prihoda u avgustu, a možda smo bili na 35 do 40 odsto u julu - pojašnjava Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske.

Njihove kolege, prevoznici roba, ne djele ni optimizam ni zadovoljstvo. Sastanak koji su tražili u Vladi još se nije desio, ali i dalje ga očekuju. Kažu imaju 80 odsto manje posla i već nekoliko hiljada odjavljenih vozača.

- Radi se bukvalno 20 odsto. Većina teretnog saobraćaja su kamioni koji su parkirani. Vozači se iz dana u dan odjavljuju, nema dovoljno posla, nema povratnih tura - naglašava Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

I epidemiološki, ali i ekonomski izazovi ne posustaju, jer slijedi jesen, od koje posebno strahuju ugostitelji.

U sektoru u kojem je zaposleno oko 14.000 radnika, 2.000 je već ostalo bez posla, pa trenutne mjere Vlade ocjenjuju kao spas u pet do 12.

Spas će, kaže predsjednik Vlade, biti produžen i u narednim mjesecima bude li neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA