Višković u Magnojeviću: Vlada će i dalje pomagati uzgajivačima svinja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će interventni otkup svinja i subcvencije uzgajivačima značajno pomoći domaćim proizvođačima i prerađivačima da sačuvaju svoju proizvodnju, te najavio će Vlada Srpske intervenisati i u narednom periodu ukoliko se za to ukaže potreba.

Višković u Magnojeviću: Vlada će i dalje pomagati uzgajivačima svinja
FOTO: Srna

Tokom posjete farmi poljoprivrednog proizvođača Slobodana Petrića u Donjem Magnojeviću kod Bijeljine, Višković je rekao novinarima da je Vlada odmah reagovala nakon zahtjeva za pomoć domaćeg udruženja poljoprivrednika, jer je usljed pandemije virusa korona došlo do problema u plasmanu svinja sa većom težinom, te da je donijela pravilnik koji je stupio na snagu.

"Interventno otkupljujemo 6.000 svinja kilaže preko 110 kilograma, dok je 60 feninga po kilogramu žive vage subvencija resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske", rekao je Višković.

On je ocijenio da će ova mjera biti značajna pomoć domaćim i prerađivačima i proizvođačima da bi sačuvali svoju proizvodnju i da svi skupa, kako kaže, sačekaju neka bolja vremena koja će doći poslije epidemije virusa korona.

"Pratićemo situaciju i svakako ćemo intervenisati i u narednom periodu, ukoliko se za tim ukaže potreba", rekao je Višković.

Uzgajivač tovnih svinja Slobodan Petrić rekao je novinarima da su semberski uzgajivači stoke, svinja i junadi imali problem, te su čao članovi Udruženja svinjogojaca podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za interventnim otkupom na koji su nadležni odmah pozitivno reagovali.

Uz zahvalnost premijeru Viškoviću i ministru Borisu Pašaliću na posjeti povodom odluke o interventnom otkupu svinja, koji je na snazi od 3. avgusta, Petrić kaže da je Udruženje imalo određene primjedbe na Pravilnik, ali da je sve juče otklonjeno.

"Smatramo da će naredna tri mjeseca, kako je odlukom predviđeno, otkup funkcionisati kako treba", rekao je Petrić i dodao da je ova pomoć Vlade Srpske velika i značajna za poljoprivrednike.

On je napomenuo da je najvažnije da se zadrži proizvodnja i da proizvođači "bude na nuli".

Petrić je izrazio nadu da će Vlada Srpske i dalje imati sluha za uzgajivače svinja kao što je i ranijih godina imala.

Petrić godišnje proizvede od 1.800 do 2.000 tovnih svinja, a ovim interventnim otkupom očekuje da će oko 500 svinja koje uzgaja biti obuhvaćeno, te plasirano na tržište Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA