Semberija posljednjih godina privlačna turistička destinacija

Vjerski turizam sve je razvijeniji i na području Semberije. Zbog velikog interesa turista za manastire i crkve, posljednjih godina intenzivirana je saradnja Turističke organizacije u Bijeljini i Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Semberija posljednjih godina privlačna turistička destinacija
FOTO: Bijeljina Danas

U novije vrijeme u Bijeljini i okolini izgrađeno je nekoliko manastira. U centru grada je manastir Svetog Vasilija Ostroškog u kojem je sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske.

U naselju Pet jezera je Manastir Svete Petke u karakterističnom ruskom stilu, sa kupolama prekrivenim zlatom.

- Imamo pet pravoslavnih manastira na području Semberije, zatim u centru grada i Atik džamiju iz 16 vijeka, a nedavno je renovirana i katolička crkva. Јoš se nije desilo da grupe turista koje dolaze u Bijeljinu ne posjete i neki od manastira, a mnogi i više - naveo je Vlado Sofrenić iz Turističke organizacije Bijeljina .

Duhovno - vjerski biser ovog dijela Srpske je manastir Tavna. To je najstarije sakralno središte i, ujedno, najstarija građevina u Semberiji sa Crkvom Svete Trojice. Građen je početkom 14. vijeka. Lazar Kršić, duhovnik manastira Tavna, ističe da oni koji su bili požele da opet dođu.

- Kad se vrate svojim kućama, rodbini, prijateljima treba da ispričaju šta su vidjeli i njih zainteresuju da i oni dođu manastiru Tavni - dodaje Kršić.

U Etno-selu Stanišići sagrađen je manastir Svetog Oca Nikole, replika manastira Kumanice u dolini Lima u Srbiji. Ikonostas i ikone u manastirskoj crkvi rađeni su po uzoru na manastir Lovnicu kod Šekovića, koje je u šesnaestom vijeku gradio čuveni pećki monah Longin.

- Manastir se nalazi na dominatnom mjestu, u središtu sela i nemoguće je da ovdje dođete a da ga ne vidite. Turisti bez obzira ne vjeru i naciju obilaze manastir. U manastiru Sv. Oca Nikole ljetnjeg nalaze se mošti cara Uroša i Nikolaja Milikijskog - pojasnio je Miloš Stanišić, vlasnik etno - sela.

Saradnja Turističke organizacije u Bijeljini i Eparhije zvorničko-tuzlanske sve je izraženija. Zahvaljujući i toj činjenici, Semberija je posljednjih godina privlačna turistička destinacija, koju posjećuje sve više domaćih i stranih turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA