Ukupno slučajeva
2791 (+72)
Preminuli
61 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Kraj stečaja bijeljinske „Šećerane“

Petogodišnji stečaj bijeljinske „Šećerane“ mogao bi da bude okončan do kraja godine, procijenio je stečajni upravnik Nebojša Matić nakon što je većinu u Odboru povjerilaca stekla firma „Pavgord“ Gordana Pavlovića.

BIJELJINA

Skupština povjerilaca „Šećerane" sastala se juče i konstatovano je da se broj povjerilaca značajno smanjio, a nakon što je firma „Pavgord" iz Foče otkupila značajan dio potraživanja.

„Bilo je više od 120 povjerilaca, a sada ih je 21 i oko 63 odsto od ukupnih potraživanja povjerilaca prema „Šećerani" ima „Pavgord", sad je odlučivanje lakše", istakao je Matić.

Odbor povjerilaca zakazan je za 24. septembar i tada će se donijeti odluka šta i kako dalje.

„Sigurno će se nastaviti prodaja, ali u kojem pravcu će ići, koja će biti početna cijena, da li će se prodavati imovina ili će se prodavati pravno lice „Šećerana". Novi Odbor povjerilaca će donijeti odluku o tome. Moja procjena je da će se stečajni postupak završiti do kraja ove godine", naglasio je Matić.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na više od 15 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za „Šećeranu" nudio 6,9 miliona KM, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist" i „Sarijel" iz Turske, te „Niva" i „Unimont" iz Srbije, ali su te prodaje propale. Za „Šećeranu" je „Pavgord" iz Foče nudio pet miliona KM.

Skupština povjerilaca „Šećerane" prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona KM. Istovremeno, ustanovljen je i donji limit od sedam miliona maraka ispod kojeg „Šećerana" ne može biti prodata.