Semberske domaćice odustaju od zimnice

Sezona pripreme zimnice u punom je jeku, a semberske domaćice, koje ovih dana obilaze tezge u potrazi za krastavcima, paprikama, jabukama i drugim sočnim plodovima, kažu da će ove godine zbog visokih cijena napuniti manje tegli.

Semberske domaćice odustaju od zimnice

Ponuda na bijeljinskim pijacama je dobra, a kilogram paprika rogi košta od dvije do 2,50 KM, žute paprike su od marku do dvije, a paradajz od marku do 1,50. Kupus je pola marke, a karfiol 1,50 KM, dok kilogram crvenog luka košta marku, a bijelog sedam maraka. Prodavci kažu da je ove godine prodaja slabija te da domaćice dolaze, ali da se raspitaju za cijene.

- Nešto je slabija prodaja, da li zbog ove situacije sa koronom ili slabe kupovne moći ne znam, ali potražnja je definitivno manja u odnosu na prošlu godinu. Dosta domaćica mi kaže da se odlučuju za kupovinu gotove zimnice i da im se ne isplati da prave sopstvenu - rekla je prodavačica na Zelenoj pijaci Danica Perić.

Ljiljana Lazić iz Trnjaka na svojoj tezgi nudi voće i povrće koje proizvodi na svom imanju.

- Ono što ne prodam iskoristim za zimnicu, koju takođe prodajem, a u ponudi imam kisele paprike i one punjene kupusom, tri vrste šarene salate, džemove od smokava, šljiva, bresaka, jabuka, kao i jedan specijalitet, a to je džem od aronija i slatko. Teglica džema od aronija je 12 maraka, od smokava šest, od jabuka pet maraka, mješavina dinje, smokava, bresaka i jabuka je šest maraka, dok tegla od dva kilograma kiselih paprika punjenih kupusom košta deset maraka - rekla je Lazićeva.

Domaćice kažu da će zimnicu pripremati, ali u znatno manjim količinama nego prethodnih godina.

- Cijene su za penzionere previsoke. Malo ću napraviti pekmeza i kiselih ljutih paprika i to mi je dovoljno - kaže Milica Lazarević.

Njena sugrađanka Fehrija Pilaković takođe planira da napuni tek nekoliko tegli.

- Živim sama, tako da nemam potrebe da pravim veće količine, kao što sam to nekada radila. Došla sam da pogledam ponudu i cijene, a imam malo i svoje bašte i voća, od kojeg ću napraviti slatka - kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA