Ukupno slučajeva
828 (+63)
Preminuli
17 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Odbor za građevinarstvo SDS Semberija: Urbanističke potencijale iskoristiti za kvalitetniji život građana

Stranka demokratske Srpske – Semberija danas je osnovala Odbor za građevinarstvo čiji zadatak će biti doprinos urbanističkom razvoju Bijeljine i maksimalnom iskorišćavanju postojećih urbanističkih uslova za unapređenje kvaliteta života građana.

BIJELJINA

Član ovog Odbora Mladen Petrović je na osnivačkom sastanku istakao da, uprkos uslovima koji su naslijeđeni još iz pred-austrougarskog perioda, postoje mogućnosti da se unaprijede prostorno-planska rješenja.

- Građani traže što više zelenih površina i parkinga, što nije uvijek izvodljivo zbog nepodudaranja interesa investitora i opšteg interesa. Danas smo raspravljali, između ostalog, o načinima da se pomire ti interesi, a da dobijemo ljepši i funkcionalniji grad. Ovo je bila prilika da razgovaramo i o modelima urbane mobilnosti, proširenju pješačkih zona, probnim periodima tokom kojih bi bile zatvarane središnje gradske ulice, na osnovu kojih bi mogli da planiramo veće građevinske poduhvate u Bijeljini - istakao je Petrović.

U Odboru SDS Semberija za građevinarstvo je i Neda Živak, docent doktor prostornog planiranja, koja je radila na univerzitetima u Beogradu i Banjaluci, a dio je i baze stručnjaka za prostorno planiranje UNDP-a.

Ona je pojasnila da će se Odbor baviti samo uskostručnim pitanjima i truditi se da u Bijeljinu prenese uspješna iskustva i rješenja iz drugih sredina.

Takođe je navela da je u Odboru, između ostalih, i Marijan Marijanović, saradnik nekoliko međunarodnih ustanova za prostorno planiranje i doktorand u ovoj oblasti u Engleskoj.