Ukupno slučajeva
674 (+5)
Preminuli
17 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Preminuo Goran Paskaljević

Režirao je čuvene filmove “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Tango Argentino”, “Varljivo leto 68”… Preminuo u Parizu u 74. godini.

Džet-set
FOTO: Mondo

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film - "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimio je 1976. godine.

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada - nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za "Bure baruta", nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. godine za "Vreme čuda".

Časopis "Varijeti" svrstao ga je 2001. godine u pet najboljih režisera godine, pored Lasla Halstroma, Nila DŽordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

On je prvi filmski režiser koji je 2002. godine u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most" za humanizam u svojim djelima.

Novembra 2007. godine Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umjetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. godine u Beogradu. Režirao je i 2002. godine film "Kako je Hari postao drvo".