Drugi talas vazdušnih napada

Tripoli, Vašington - Zapadne sile počele rano jutros drugi talas vazdušnih udara na Libiju. Cilj napad na protivvazdušnu odbranu i da se zaustavi napredovanje Gadafija ka Bengaziju.

Drugi talas vazdušnih napada
Bela kuća prethodno je odbacila prekid vatre koji je po drugi put proglasio Gadafijev režima. Avioni SAD zajedno sa avionima Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade izveli su bombardovanje uz obrazloženje da se akcija nastavlja i da se odbacuje prekid vatre koji je libijska vojska objavila kasno sinoć, prenela je agencija Rojters. Iz britanskog ministarstva odbrane saopšteno da je njihova podmornica kasno sinoć ispalila rakete "Tomahavk" kao deo drugog talasa napada na primeni Rezolucije 1973 Ujedinjenih nacija, pošto su u subotu uveče i nedelju ujutru američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalile 110 "Tomahavk" raketa.

Istovremeno, iz Pentagona je potvrđeno da libijski vođa, koji je više od 40 godine na vlasti, nije direktna meta udara koalicionih snaga.

"Fokusirani smo na vojne ciljeve i ciljeve koji su važni za omogućavanje zone zabrane leta. Tu spadaju komandne i kontrolne strukture, integrisane libijske parotivavionske i raketne odbrane. To podrazumeva i mete koje podrazumevaju sprečavanje napada libijskih snaga na civile. Ne i pukovnika Gadafija", izjavio je Vilijam Gortni, viceadmiral američke vojske.

Minsitar odbrane SAD Robert Gejts potvrdio je da će američka vojska nastaviti da podržava koaliciju, ali da neće imati vrhovnu ulogu, već da će je uskoro predati svojim saveznicima. U međuvremenu,Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Britaniji, Italiji i Kanadi, prvobitnoj grupaciji koalicionih snaga - pridružiile su se i Španija, Belgija, Danska i Katar. SAD planiraju da kontrolu nad vojnom misijom u Libiji predaju svojim saveznicima, u narednih par dana, saopštio je Američki ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA