Ukupno slučajeva
3036 (+17)
Preminuli
68 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

NOVE MJERE U FBiH: Uvodi se nova vrsta testiranja na koronu, proširuju se bolnički kapaciteti

  • BiH
  • 26. Oct 2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je vanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera.

BiH
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, iako jedna naredba važi i za sve građane FBiH, a to je obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriji cijele FbiH, prenosi Klix.

Usljed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od korona virusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene Covid-19.

Dakle, prema tom zahtjevu svaka bolnica i klinički centar u ovom bh. entitetu morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Kako saznajemo u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja - antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa.

Prema dostupnim informacijama riječ je o pouzdanim testovima pomoću kojih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa u kratkom vremenskom periodu. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su gripa i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa.

Svi detalji novih mjera i naredbi biće poznati u 13.30 sati kada je zakazana konferencija za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.