Pada cijena “Žitoprometa”

Skupština povjerilaca nekadašnjeg semberskog giganta u utorak će donijeti odluku o cijeni po kojoj će na drugoj licitaciji biti ponuđena imovina “Žitoprometa” u stečaju nakon što je prva prodaja nepokretnosti tog preduzeća propala, jer je cijena od oko 9,3 miliona maraka bila previsoka za zainteresovane investitore.

Pada cijena “Žitoprometa”

Potvrdio je to za "Glas Srpske" predsjednik Odbora povjerilaca bijeljinskog "Žitoprometa" Dušan Tomić naglasivši da bi možda realna cijena bila oko pet miliona maraka, ali da o tome ne odlučuje pojedinac, već Skupština povjerilaca.

- Skupština je zakazana za 3. novembar u 11 časova. Donijećemo odluku o terminu druge licitacije. Cijena mora biti snižena. Očekivali smo da će se bar neko javiti prilikom prve prodaje s obzirom na to da ima zainteresovanih kupaca, ali se to nije dogodilo. Pokušali smo prodati po cijeni od oko 9,3 miliona KM, koja jeste tačna, ali je nerealna u ovom vremenu - rekao je Tomić.

Da će se zainteresovani investitor što prije javiti, očekuje i stečajni upravnik "Žitoprometa" Aleksandar Vićanović koji je pojasnio da je na prvoj licitaciji, koja je održana prošle sedmice, bila ponuđena imovina procijenjene i knjigovodstvene vrijednosti oko 9,3 miliona maraka te da, u skladu sa objavljenim uslovima prodaje, nije mogla biti prodata ispod te cijene.

- Žao nam je što ta licitacija nije uspjela jer je vrijeme veoma značajan faktor da bi se imovina eventualno mogla koristiti za djelatnost koju je stečajni dužnik obavljao prije otvaranja stečaja, s obzirom na to da je ona van upotrebe više od dvije godine - rekao je Vićanović.

Dodao je da postoje investitori zainteresovani za kupovinu nekretnina preduzeća koje se bavilo otkupom i preradom žitarica, koji su se javljali u prethodnom periodu i koji aktivno prate stečaj.

- Očigledno je za njih ponuđena minimalna cijena na prvoj licitaciji bila previsoka, s obzirom na njihovu procjenu visine potrebnih ulaganja za eventualno pokretanje proizvodnje jer dugo godina nije ulagano ništa ili je ulagano nedovoljno u tehnologiju i proizvodne pogone stečajnog dužnika - pojasnio je Vićanović i naglasio da je na Skupštini i Odboru povjerilaca da odrede dalje uslove prodaje.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru prošle godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, fočanske kompanije "Pavgord" koja je zainteresovana za pokretanje proizvodnje u "Žitoprometu" i koja je uplatila 600.000 KM za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Na ročištu koje je održano u februaru priznato je 6,2 miliona KM potraživanja "Žitoprometa", od čega 4,8 miliona KM kompaniji "Pavgord".

Pogoni

Dušan Tomić je rekao da svi poslovi stoje dok stečaj ne bude okončan.

- Skoro smo imali neke naznake da bismo ipak mogli početi sa prijemom i skladištenjem kukuruza. Radnici su bili pozvani u pogon, ali kako nije okončan stečaj, sve smo morali odgoditi do proljeća - rekao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA