Ukupno slučajeva
3019 (+50)
Preminuli
68 (+1)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Jović: Za osjetljive kategorije djece sufinansiranje boravka u predškolskim ustanovama

Danas je počela prva isplata prava proistekla iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju za sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama bez roditeljskog staranja i djecu sa smetnjama u razvoju - saopšteno je iz Fonda za dječiju zaštitu

BIJELJINA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor Fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Jović potpisali su sporazum prošle sedmice u Banja Luci, nakon čega se krenulo u realizaciju ovog prava.

Javni fond za dječiju zaštitu obezbjeđuje naknadu za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi djece kojima je utvrđen status djeteta bez roditeljskog staranja u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite, kao i djece sa smetnjama u razvoju koja imaju nalaz i mišljenje stručne komisije, formirane u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite, uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, a koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske.

"Velikom broju djece uskraćeno je povoljno i stimulativno okruženje za razvoj i učenje, zbog čega je bilo važno da se ovoj osjetljivoj kategoriji djece omogući sufinansiranje boravka u predškolskim ustanovama i, samim tim, zdrav rast i razvoj", izjavio je direktor Fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Jović.

Obavještavaju se korisnici da se za ostvarivanje navedenog prava mogu obratiti predškolskim ustanovama u kojima koriste navedene usluge.