Ukupno slučajeva
2719 (+5)
Preminuli
59 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Zvona odjekuju Podgoricom - Hiljade ljudi došlo da isprati mitropolita

U Cetinjskom manastiru održana je liturgija povodom smrti mitropolita Amfilohija. Pored sveštenstva i vernika, prisustvovao je i mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić. Nakon odavanja pošte na Cetinju, veliki broj građana je dočekao posmrtne ostatke mitropolita ispred Sabornog hrama u Podgorici, gde će sutra biti sahranjen.

REGION I SVIJET
FOTO: D.Milovanovic/Novosti

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u prisustvu sveštenstva, monaha, monahinja i vernika služo je u Cetinjskom manastiru liturgiju povodomsmrti mitropolita Amfilohija.

Liturgiji je, pored vladika, sveštenstva, vernika i građana, prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Nakon liturgije, građani su se na Cetinju oprostili od mitropolita, čiji je kovčeg bio izložen u istoj prostoriji u kojoj je i kovčeg Svetog Petra Cetinjskog.

Svečani čin ispraćaja mitropolita sa Cetinja ka Podgorici odvijao se u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenih iz celog sveta Crkvi i vernicima.

Duž magistralnog puta Cetinje-Podgorica vernici izašli da isprate voziloKovčeg mitropolita crnogorsko-primorskog zetsko-brdskog i skenderijskog, egzarha sveštenog trona pećkog i arhiepiskopa cetinjskog Amfilohija ispraćen je u 13 sati do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Duž magistralnog puta Cetinje-Podgorica, vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom.

Veliki broj građana okupio se ispred Sabornog hrama, gde je dočekao posmrtne ostatke mitropolita.

On će sutra biti sahranjen, prema sopstvenoj želji, u kripti hrama, u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Do tada će kovčeg biti izložen u hramu i vernici će moći da mu odaju poslednju poštu.

Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je da svi oni koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemijske situacije, da nose maske i drže fizičku distancu.