Korona bukti, oporavak privrede gubi tempo

Oporavak domaće privrede, koja je izdržala prvi udar pandemije, gubi tempo jer je novi talas krize zatekao preduzeća u veoma iscrpljenom stanju, a zbog velikog broja radnika u izolaciji realizacija ugovora sa ino-partnerima mogla bi biti dovedena u pitanje.

Korona bukti, oporavak privrede gubi tempo

Da oporavak privrede na globalnom nivou ne teče planiranom dinamikom, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasivši da postoje znaci da se gubi tempo oporavka u zemljama u kojima se ponovo ubrzava širenje zaraze. U MMF-u navode da je svjetski oporavak neujednačen i upozoravaju da bi kriza mogla ostaviti duboke i nejednake ožiljke na svjetskoj privredi. Ističu da je predstojeći put ekonomskog oporavka "težak i sklon nazadovanju", a prognoziraju i pad svjetske privrede za 4,4 odsto u ovoj godini.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je za "Glas Srpske" da se globalni pokazatelji u smislu trendova mogu projektovati i na Republiku Srpsku.

- Kad pandemija bukne i situacija se destabilizuje, to direktno utiče na oporavak privrede kako u svijetu, tako i kod nas. Možemo očekivati slabije rezultate za ovaj posljednji kvartal jer imamo intenzivno povećanje broja oboljelih. Sve to je dovelo do pada investicija i lične potrošnje, tako da nas na kraju ovog kvartala očekuje ponovo pad - rekao je Grabovac. Komentarišući prognozirani pad svjetske privrede od oko 4,4 odsto, Grabovac kaže da ovaj podatak "sakriva" činjenicu da će pad privrede u nekim zemljama biti i dvocifren.

- Zemlje u kojima je turizam imao veliki udio u bruto domaćem proizvodu sigurno će imati veći pad, a isto tako se može očekivati da, kada dođe do stabilizacije, te zemlje prve isplivaju iz krize. S druge strane, Kina i neke druge azijske zemlje imaju dosta manji pad pa možda čak ostvare i neki manji rast privrede u ovom uslovima - pojasnio je Grabovac naglasivši da zbirni pokazatelj ne daje pravu sliku.

Govoreći o položaju Srpske i BiH između te dvije krajnosti, Grabovac ističe da će se pad domaće privrede uklopiti u svjetski prosjek.

Da je situacija i te kako nestabilna i neizvjesna, upozorio je i direktor Privredne komore RS Pero Ćorić naglasivši da se domaća privreda bori da završi ovu godinu.

- Prognoze MMF-a nisu nimalo ohrabrujuće jer korona uzima sve više maha. Zabrinutost privrednika je daleko veća nego na početku pandemije. Preduzeća su iscrpljena, a svako novo zaduživanje je rizik i postoji strah da usljed krize firme neće moći da ispoštuju dogovorene poslove - rekao je Ćorić.

Automobilska industrija

Pero Ćorić je rekao da se auto-industrija u EU daleko brže oporavlja nego što se pretpostavljalo, te da se to pozitivno odražava i na domaća preduzeća koja posluju u tom sektoru.

- To je ohrabrujući podatak, ali je veliki izazov sačuvati zdravlje radnika i zadržati nivo proizvodnje - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA