Snažnija podrška djeci iz hraniteljskih porodica

Dugoročnom strategijom Gradska uprava Bijeljina, u saradnji sa nadležnim institucijama, omogućiće snažniju podršku djeci sa poteškoćama u razvoju i djeci iz hraniteljskih porodica – naglasio je gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović na novogodišnjem prijemu za ove kategorije.

BIJELJINA

On je naveo da je u Bijeljini registrovano 25 hraniteljskih porodica, a da trenutno u njih 15 boravi 17 djece.„Iz lokalnog budžeta za dijete iz hraniteljske porodice koje nema poteškoće u razvoju izdvaja se 824 KM, a za zdravo dijete 637 KM. Naš cilj je da radimo na preventivnoj, bazičnoj i sekundarnoj rehabilitaciji i socijalnoj inkluziji svih kategorija i damo doprinos poboljšanju statusa naše djece", istakao je Petrović.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković rekla je da ova institucija preduzima aktivnosti na izradi dugoročnog strateškog dokumenta, koji će omogućiti unapređenje položaja ovih osjetljivih grupa.Ona je dodala da će taj dokument definisati aktivnosti na nivou lokalnih zajednica, s ciljem daljnjeg poboljšanja statusa ove djece.„Posebno nas raduje što je na naš prijedlog prošle godine Gradska uprava omogućila besplatan boravak u vrtiću za djecu iz hraniteljskih porodica", podsjetila je Vukovićeva.

Damir Radenković, iz brčanskog Omladinskog centra „Vermont", koji je ovom prilikom za bijeljinske mališane obezbijedio novogodišnje paketiće i organizovao prigodnu predstavu, rekao je da ovaj Centar već dvije godine ima potpisan sporazum sa Gradskom upravom Bijeljina, na osnovu kojeg se u kontinuitetu uspješno provodi niz aktivnosti, s ciljem jačanja civilnog i nevladinog sektora.

„Opredijelili smo se da danas paketićima i predstavom obradujemo djecu kojoj je pružena najmanja pažnja u našem društvu. Ovakvim i sličnim aktivnostima pokušavamo tokom čitave godine ukazati na značaj unapređenja njihovog položaja i vjerujem da ćemo zajedno sa Gradskom upravom Bijeljina još više ojačati njihov status", zaključio je Radenković.

20°

  • 11:00

    21°C
  • 14:00

    19°C
  • 17:00

    17°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI