Poljoprivrednici prijete protestima u Srpskoj

- Zaštita domaće proizvodnje i pravednija raspodjela sredstava za podsticaje – dva su osnovna zahtjeva na kojima instistiraju poljoprivredni proizvođaču u RS. Ukoliko ne bude razumijevanja od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najavljuju nove proteste.

BIJELJINA

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela ponovo je razljutio poljoprivrednike.

Sredstva unutar agrarnog budžeta koji iznosi 75 miliona maraka moraju biti pravedno raspodijeljena. Podsticaji koji su namijenjeni primarnoj proizvodnji ne smiju odlaziti i za prerađivačku industriju i ruralni razvoj. Sumnjaju u zloupotrebu plavog dizela i broj mljekara koji primaju podsticaje. Traže usaglašavanje pravilnika sa onim u FBiH.

"30% nacrta pravilnika nam uopšte ne odgovara. Nas je proizvođača sve manje i manje, a potrošača je u tom pravilniku sve više i više. Mora se razgraničiti šta je primarna proizvodnja, prerađivački sektor, ko sve vuče novac iz agrarnog budžeta. Mi smatramo, kroz ove protekle godine, koliko smo puta dovedeni pred svršen čin, da tu ima mnogo malverzacija i da se tu radi na obmani naroda, pogotovo u izbornim godinama", ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

Poljoprivredni proizvođači kritikuju odnos institucija prema zaštiti domaće proizvodnje. Niske cijene junadi, svinja, voća i povrća - samo su neki od problema sa kojima se suočavaju.

"Svaki dan gubimo po 500 KM na našem imanju. Jednostavno to nećemo moći podnijeti. Ne mogu se više institucije vaditi da se ne može domaća proizvodnja zaštiti ako nema prekomjernog uvoza, jer je jasno definisano i u sporazumu i zakonu da postoje i drugi uslovi koji ugrožavaju domaću proizvodnju. Od tih drugih uslova na prvom mjestu je cijena. Ne može po 1,6 KM niko da tovi svinje, po 3,5 KM niko da tovi junad. Jednostavno se više ne može proizvoditi, ubićemo dušu sela", poručuje potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Ranko Sarajlić.

Primjedbe, ali i konkretna rješenja dostavili su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Ukoliko pojedine stavke ne budu korigovane, spremni su na nove proteste.

"Mi smo dovedeni pred svršen čin opstanka ili idemo u dužničko ropstvo. Mi smo sad u situaciji da je bolje da se tučemo sa našom policijom nego da nas tuku zelenaši i utjerivači dugova. Mi strahovito puno dugujemo, ovo ne mogu ni naše banke da iznesu više", ističe Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS

Termin održavanja protesta biće naknadno saopšten, zavisno od odgovora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Na naše pitanje iz ministarstva danas nisu odgovorili.

  • 19:00

    5°C
  • 22:00

    4°C
  • 01:00

    2°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI