"Gugl" preti Australiji isključivanjem zbog zahteva da novinarima plati deo prihoda od oglasa

Kompanija "Gugl" je zapretila da će povući svoj internet pretraživač iz Australije zbog pokušaja države da tehnološkom gigantu nametne obavezu deljenja zarade sa medijskim kućama koje na svojim portalima objavljuju vesti.

HighTech

Australija je prva zemlja na svetu koja pokušava da uvede propise koji će primorati Gugl, Fejsbuk i ostale velike tehnološke kompanije da medijima plaćaju za korišćenje njihovog sadržaja.

Američka kompanija je uzvratila udarac, uz pretnju da će obustaviti rad svojih servisa u Australiji.
Ipak, premijer Australije Skot Morison je istakao da zakonodavci neće posustati pred takvim pretnjama.

Iako je Australija daleko od najvećeg tržišta zaGugl, predložena regulativa može poslužiti kao globalni test za pronalaženje načina na koji vlade mogu da ograniče velike tehnološke kompanije.

Novi propis bi primoraoGugl na posredovane pregovore sa medijskim kućama o vrednosti njihovog sadržaja, osim ako dogovor o korišćenju nije unapred postignut.

"Australija određuje šta sme u Australiji"

Izvršna direktorkaGugla u Australiji Mel Silva je u petak na saslušanju u Senatu rekla da je predložena regulativa "neizvodljiva".

"Ako ovaj predlog zaista postane zakon, ne bismo imali drugog izbora osim da u Australiji onemogućimo pretraživanje preko Gugla", istakla je Silva.

Australijski zakonodavci su optužili Gugl za ucenu i pretnje zbog sprovođenja reforme.

"Tako će biti širom sveta. Hoćete li se povući sa svih tržišta?", upitao je senator Reks Patrik.

Premijer Skot Morison je naglasio da vlada ostaje posvećena cilju da se zakon ove godine usvoji u Parlamentu.

"Da budem potpuno jasan - Australija određuje pravila o tome šta sme da se radi u Australiji. To je posao našeg parlamenta", jasan je bio Morison.

Gugl je apsolutno dominantan internet pretraživač u Australiji i ima veoma malu konkurenciju na tržištu.

Kako su među korisnicima tehnoloških platformi i ljudi koji ih koriste da dođu do vesti, vlada smatra da su one dužne da medijskim kućama čiji sadržaj dele ili ga koriste u rezultatima pretrage plate fer naknadu.

Potraga vesti čini 12,5 odsto svega što se u Australiji pretražuje naGuglu.

"Nije kompatibilno sa slobodnim protokom informacija"

Izvršna direktorkaGugla u Australiji Mel Silva je rekla da bi zakon koji bi primoraoGugl da plati za ono što izbacuje kao rezultate pretrage bio veliki presedan za kompaniju i čitavu digitalnu ekonomiju.

"To nije kompatibilno sa slobodnim deljenjem informacija na internetu i načinom na koji on funkcioniše", smatra Silva.

Prošle nedelje,Gugl je izbacio medijske portale iz rezultata pretrage za jedna odsto lokalnih korisnika kako bi testirao vrednost takvih servisa u Australiji.

"Ne vidimo način na koji bismo, uz finansijske i operativne rizike, mogli da nastavimo da nudimo usluge u Australiji", naglasila je Silva.

Fejsbuk je još prošle godine zapretio da će korisnicima u Australiji onemogućitida na mreži dele vesti ako zakon bude usvojen, uz napomenu da kompanija skoro i nema ekonomske koristi od objavljivanja medijskih sadržaja.

Tehnološke kompanije tvrde da medijske kuće već imaju koristi od platformi koje publiku vode do njihovih portala jer im tako raste broj poseta, a njihove vesti se brže šire internetom.

-1°

  • 07:00

    1°C
  • 10:00

    4°C
  • 13:00

    8°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI