Korisnici Toplani duguju oko 250.000 KM

Bijeljinsko Javno preduzeće “Gradska toplana” u novu godinu ulazi sa optimističnim planom poslovanja i željom za proširenjem broja korisnika.Tokom prošle godine radili su kako ističu u skladu sa mogućnostima, s obzirom na tešku godinu za poslovanje. Pandemija virusa korona odrazila se i na rad ovog preduzeća, pa su pojedini korisnici usljed nemogućnosti plaćanja grijanja raskinuli ugovor sa “Toplanom”. Trenutni dug korisnika iznosi oko 250.000 maraka.

Korisnici Toplani duguju oko 250.000 KM

"Gradska toplana" treutno uredno isporučuje toplotnu energiju svojim korisnicima. Na početku grejne sezone zabilježeni su određeni kvarovi , ali je nastavak sezone protekao bez većih problema.

Pandemija virusa korona odrazila se i na rad ovog preduzeća, pa su pojedini korisnici usljed nemogućnosti plaćanja grijanja raskinuli ugovor sa "Toplanom". To je rezultiralo gubitkom , kako navodi Krasavac oko 1.000 kvadratnih metara grijanja.

Dugovanja korisnika po osnovu utrošene toplotne energije u velikoj mjeri otežavaju rad preduzeća. Najveći procenat naplate bilježi se tokom decembra i januara odnosno za vrijeme grejne sezone.

Od početka grejne sezone zabilježili su i žalbe jednog broja korisnika.

Cijena grijanja nije mijenjana godinama . Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju korisnicima se nudi i reprogram duga na 12 mjeseci.

Tužba je kako navodi nepopularna mjera i krajnji instrument za naplatu potraživanja.

S ciljem priprema za predstojeću grejnu sezonu , radnici bijeljinskog preduzeća "Gradska toplana" uradili su redovan godišnji remont kotlovnice. I za ovu godinu sačinjen je plan rada.

Zbog nedostatka sredstava i velikih dugovanja korisnika, u Toplani godinama nisu u mogućnosti da izvrše ulaganja u dotrajalu mrežu, pa je na početku sezone bilo nekoliko prekida u isporuci toplotne energije.

Zagađenje vazduha suspendovanim česticama i čađi u Bijeljini izmjereno je tokom 13 dana u decembru i 11 dana u novembru, pokazuju podaci sa zvanične stranice grada.

Koncentracija lebdećim česticama je 17. decembra kod Gradske toplane trostruko premašila graničnu vrijednost i dostigla 158 mikrograma po metru kubnom.

Toplana u Bijeljini koristi ugalj kao energent, a nadležni u Gradskoj upravi godinama navode da je korištenje uglja za grijanje najveći uzrok zagađenja vazduha tokom zime, uz zagađenje koje proizvodi saobraćaj.Gradski čelnici očekuju da će problem zagađenja vazduha biti manji sa završetkom gasifikacije grada.

Toplana utroši oko 4.000 tona uglja tokom sezone. Krasavac je napomenuo da sezona grijanja traje od 15. oktobra do 15. aprila, a u slučaju potrebe se produžava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA