Radne knjižice "zarobljene" u sefu preduzeća

Deset radnika nekadašnjeg Konfekcijskog preduzeća "Kurjak" iz Bijeljine u posljednje dvije godine ne mogu doći do svojih radnih knjižica, jer su zaključane u sefu zgrade koja je prodata, kaže jedan od radnika Duško Ilić.

Radne knjižice "zarobljene" u sefu preduzeća

Nekretnine preduzeća, koje postoji samo fiktivno, prodate su zbog nagomilanih dugovanja u izvršnom sudskom postupku, a radnici imaju brojne probleme.

Duško Ilić kaže za Srnu da su dokumenti ovih radnika "nestali negdje u nekom sefu".

"Negdje su zaključani u sefu zgrade koja je prodata. To su dokumenti bez kojih ne možemo nigdje, što možemo tretirati kao otimačinu", navodi Ilić.

Radnica Slavica Mitrović ističe da su radnici i dalje na spisku da su u radnom odnosu, ali da ih nigdje niko ne priznaje.

Ni zaostale plate, kaže, većina radnika nije uspjela da napalati.Bivše rukovodstvo fabrike nedostupno je i inspekciji i radnicima. Radnici, na izmaku snage i strpljenja, najavljuju štrajk glađu.

U pokušaju da riješe svoj radno-pravni status radnici "Kurjaka" od prošle godine obijaju vrata inspekcije, Poreske uprave, pravnika.

Tragaju za predsjednikom Upravnog odbora "Kurjaka" Vlatkom Jeftićem i direktorom Jasminkom Medić, koji su, kako tvrde, kupili firmu za 11.000 maraka stare devizne štednje i doprinijeli njenom sunovratu, a zatim nestali.

U nadi da će nastaviti da rade, nisu htjeli da uzmu radne knjižice, a sada ne mogu ni doći do njih.

Beznadežni su i oni koji bi da se penzionišu, odnosno oni koji bi već trebalo da idu u penziju.Ljilja Jovanović, radnica koja je trebalo da ide u penziju, kaže da im staž nije povezan, da su sva dokumenta tu, a još ni ugovor sa poslodavcem nije raskinut.

"Ne znam šta da radim, još ni taj ugovor nismo raskinuli sa poslodavcem. Ovo je nezapamćeno, strašna situacija", kaže Ljubica Jovanović.

U Inspekciji rada kažu da nisu nadležni da ulaze u zaključan privatni prostor, koji od 2010. godine pripada beogradskom preduzeću "Dnevnik ND",a bivši poslodavac je nedostupan.

Dušanka Makivić iz Inspektorata Republike Srpske kaže da je Inspekcija rada pokušala da stupi u kontakt sa direktorom, dakle odgovornim licima u samom preduzeću "Kurjak". Međutim, kaže, niko se nije odazvao na poziv inspektora.

Od prodaje "Kurjakovih" poslovnih prostora i 3,5 dunuma zemljišta za 1.180.000 KM 2010. godine u izvršnom postupku, izmirena su potraživanja Poreske uprave i obaveze za 37 radnika. Međutim, Fondu PIO još nije izmiren dug od 254.000 KM, od čega je oko 156.000 KM programom socijalnog zbrinjavanja isplatila Vlada Republike Srpske.

"Praktično oko 120.000 KM Fondu nije izmireno nikako", kaže za Srnu portparol ovog fonda Tihomir Joksimović.

Jelisavka Stanojević ne može da poveže staž i dokupi tri godine na Birou rada. "Ostalo mi je jedino da čekam da živim 65 godina, pa da odem u starosnu penziju ako država nešto ne preduzme", kaže Jelisavka.

I dok se problemi radnika "Kurjaka" ne rješavaju, najatraktivniji lokali ovog preduzeća u centru grada se prodaju ili su prodati, a nepoznata je i sudbina objekata u pet gradova u Srbiji.

Urbanističkim planom na prostoru preduzeća u Bijeljini planirana je stambeno-poslovna izgradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA