Bivši predsednik Gorcke četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara

Bivši predsednik opštine Gorcka Dragoljub Simonović osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora.

Bivši predsednik Gorcke četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara

Simonović je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu osuđen zbog podstrekavanja na paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara "Žig infa", u decembru 2018. godine.

Istu kaznu dobio je i Aleksandar Marinković, dok je Vladimir Mihailović, osuđen na četiri godine zatvora.Osuđeni su za krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Ovo je prvostepena presuda na koji i tužilaštvovi odbrana imaju prvo žalbe.

Simonović je tokom obrazlaganja presude i navoda sudije da su njegovi branioci opstruisali postupak napustio sudnicu zajedno sa svojim advokatima.

On je od početka procesa kategorički negirao optužbe.

Tužilaštvo je inače za Simonovića tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za krivično delo za koje ga tereti - "izazivanje opšte opasnosti izvršeno podstrekavanjem".

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika opštine.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu, i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, pevačica Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA