Aleksandar Đurđević: Bijeljina obara crne rekorde kada je riječ o zagađenosti vazduha

Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević ukazao je da ovaj grad obara crne rekorde kada je riječ o zagađenosti vazduha i istakao da hitno treba preduzeti mjere da se zagađivanje spriječi.

Aleksandar Đurđević: Bijeljina obara crne rekorde kada je riječ o zagađenosti vazduha

"Bijeljina je ovih dana bila najzagađeniji grad u Evropi. Informacija o zaštiti životne sredine, koja se u ranijem periodu našla pred odbornicima, potvrdila je da je koncentracija čađi i mikročestica najveći uzročnik zagađenja vazduha u našem gradu, pa je pitanje svih pitanja kakve mjere moramo hitno preduzeti da bismo zaštitili zdravlje stanovništva", napisao je Đurđević na svom "Fejsbuk" profilu.

On smatra da je neophodno, posredstvom olakšica i subvenicija građanima i privrednicima koji grade objekte, omogućiti uvođenje ekološki prihvatljivijeg grijanja poput toplotne pumpe i bio-mase.

"Takođe, treba stimulisati i one koji su ranije izgradili objekte da pređu na neki od ekološki prihvatljivih vidova grijanja. Potrebno je i izmjestiti Gradsku toplanu izvan gusto naseljene gradske zone i, čim se stvore uslovi, prebaciti se na gas kao energent", naveo je Đurđević.

On je naglasio da se mora investirati u širenje toplotne mreže i priključenje što većeg broja korisnika na ovaj sistem, čime bi se znatno doprinijelo smanjenju zagađenja vazduha.Đurđević je naveo i da je neophodno razviti sistem gradskog javnog prevoza, čime bi bilo smanjeno zagađenje izduvnim gasovima.

"S obzirom na to da nema redovnih budžetskih sredstava za ovu namjenu, smatram da ne treba bježati ni od kredita, a znam i da razne fondacije finansiraju ovakve `zelene aktivnosti`. Zdravlje ljudi nema cijenu", naglasio je Đurđević.

On je istakao da je od izuzetne važnosti da se u rješavanje svih ovih problema uključi struka kao ključni faktor, a da se resorno nadležna odjeljenja u punom kapacitetu stave na raspolaganje za operativne poslove.

"Na Skupštini grada je da održi tematsku sjednicu i podrži sve one predložene mjere koje će omogućiti da potpuno promijenimo ekološku sliku našeg grada već do sljedeće sezone grijanja", rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA