U pripremi novi zakon: Uzgojom ribe u Srpskoj moći će da se bave i građani

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu po kojem će i građani moći da obavljaju djelatnost akvakulture, a ne samo registrovani preduzetnici.

U pripremi novi zakon: Uzgojom ribe u Srpskoj moći će da se bave i građani
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zakon o ribarstvu donesen je 2012. godine, a pratilo ga je i donošenje većeg broja pravilnika s ciljem zaštite i unapređenja ribljeg fonda u ribolovnim vodama, prirodnih staništa i biodiverziteta s jedne strane, te razvoja akvakulture sa druge strane.

- Predloženim izmjenama i dopunama Zakona daje se mogućnost fizičkim licima da obavljaju djelatnost akvakulture. Po važećem zakonu za obavljanje ove djelatnosti lica su trebalo da budu registrovana kao preduzetnici - saopšteno je iz Vlade RS.

U Nacrtu zakona posebno je istaknuta zaštita izvorišta rijeka, riječica i potoka kao dijelova ribolovnih voda s ciljem sprečavanja njihovog zagađenja, a izmijenjene su i odredbe kojima se uređuje inspekcijski nadzor, te su ublažene novčane kazne propisane za radnje koje se u ovom zakonu kvalifikuju kao prekršaji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA