Zlatno doba Marije i Zorana Trbića iz Bijeljine: Aktivnosti i hobiji uljepšavaju penzionerske dane

Da “zlatno doba” može da bude jednako lijepo, sadržajno i zanimljivo kao i mladost, potvrđuje nam priča Marije i Zorana Trbića iz Bijeljine.

BIJELJINA
FOTO: Ustupljena fotografija

Ovaj bračni par punim plućima uživa u penzionerskim danima, s brojnim hobijima i interesovanjima i najljepšim poklonom koji život može dati, sa svojim unukom.

Marija je profesor fizike, a Zoran ekonomista. Dok su bili radno aktivni imali su brojna interesovanja, i pojedinačna i zajednička. Iako im je korona poremetila planove, vrijeme provedeno u vikendici, u prirodi, bavljenje baštovanstvom i uzgojem zdrave hrane ispunilo je dane izolacije.

Planinari

Marija je aktivna u Udruženju "Bijeli anđeo", koje njeguje tradiciju, običaje, stare zanate, pripremu hrane, a s njima dosta i putuje. Sa suprugom ima još jednu strast - planinarenje.

- I prije penzionisanja sam bila član Planinarskog društva "Majevica" i vrlo često s njima putovala, pješačila i penjala se na planine. Uglavnom su to manje visinske razlike, koje mogu da podnesem. Sada to rjeđe radim, ali zato se i dalje družim s mnogobrojnim prijateljima i radim ono za šta nisam imala vremena - kaže Marija.

I suprug Zoran je aktivan i pješači na malo izazovnijim stazama na Majevici.

- Zbog korone smo redukovali druženja, ali se nadam da ćemo od proljeća da idemo na dalje destinacije i u većim grupama. Proputovali smo svijet dok se to moglo u bivšoj Jugoslaviji. Dok smo mladi treba izučavati dalje destinacije, a kad se dođe u neke ozbiljnije godine onda ima toliko lijepih krajeva i u Srpskoj i regiji - ističe Zoran.

Uprkos specifičnim uslovima života prošle godine su posjetili Kozaru, Golubac, Jahorinu.

Unuk

Osim ljubavi prema prirodi, Trbići imaju i druga interesovanja. Marija voli da rješava ukrštene riječi i pravi ukrštenice. Zoran se od srednjoškolskih dana bavi pisanjem aforizama. Sve pojave u našem društvu su se našle u njegovim aforizmima, a za ovu formu izražavanja kaže da je takva da moraš nekoga dirnuti, ali sve u granicama dostojanstva.

Objavio je četiri knjige aforizama, a posljednja - "Pozitivna nula" - čeka bolje dane da bi se promovisala.

- O mom aforizmu "Priča o mom životu stade u fusnotu" jedan recenzent je rekao da smo mi praktično svi fusnota u svjetskim razmerama. I to treba tako shvatiti i u životu uživati u malim stvarima - ističe Zoran.

Trenutno najveća preokupacija i najveći poklon za penzionerske dane Trbićima je dvogodišnji unuk Luka.

- Jako je aktivan, a mi ga pratimo. Gledamo crtane filmove, učimo pjesmice, uvijek nađemo nešto zanimljivo da radimo - kažu ponosni baka i djed.

Sindrom praznog gnijezda

Stručnjaci naglašavaju da su hobiji i aktivnosti od velike važnosti za psihičko zdravlje penzionera i osjećaj da su još društveno korisni.

Psiholog Slavena Rajić kaže da nakon izvjesnog vremena, u kojem se odmore od svakodnevnih obaveza, dolazi do toga da ne znaju kako da popune slobodno vrijeme i šta da rade sami sa sobom.

- Postoji "sindrom praznog gnijezda" kad se penzioneri suoče s tim da su djeca otišla svojim putem, osnovala porodice, imaju svoje obaveze i potrebe i da ne mogu da budu s njima svakodnevno. Zato je dobro da pronađu hobi i zanimaciju koje će ih okupirati i popuniti slobodno vrijeme, kojeg imaju na pretek - kaže psiholog Slavena Rajić.

Kod Trbića je slobodno vrijeme u potpunosti ispunjeno njihovim hobijima, druženju s prijateljima uz karte ili druge društvene igre, ali i dobru volju da prihvate i nove ljude u njihovim pohodima po planinskim stazama, što je od izuzetne važnosti za dobro zdravlje i vedar duh.

Nadaju se se da će mlađe generacije iz njihovog, ali i iz iskustva drugih starijih osoba izvući pozitivne pouke. Naučiti kako da prožive kvalitetno život i da vrednuju ono što je dragocjeno.

11°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    12°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI