"Dara iz Jasenovca" ipak na spisku za "Oskara"

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji su razmatrani za kandidaturu u kategoriji najbolji film za nagradu "Oscar", a na tom spisku nalazi se i ostvarenje "Dara iz Jasenovca".

Kultura

Formalno, "Dara", dakle, ima šansu za "Oscara", ali ne u kategoriji za najbolji strani film, gdje je ranije objavljena lista 15 kandidata.

Lista koju je objavila Akademija broji 366 filmova, i kako su prenijeli američki mediji, najduža je lista potencijalnih kandidata u istoriji "Oscara" u posljednjih 50 godina - prošle godine ih je bilo 344.
Lista je bazirana na novim pravilima koje je uslovila pandemija virusa korona, koja je i dodjelu pomjerila s februara na april.

Tako sada za nagradu mogu da se nadmeću filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja - Los Anđeles, Njujork, San Francisko, Čikago, Majami i Atlanta.

Dodjela nagrada Akademije filmskih umjetnosti i nauka, 93. po redu, trebalo bi da bude emitovana 25. aprila uživo na američkoj mreži ABC.

  • 20:00

    5°C
  • 23:00

    5°C
  • 02:00

    2°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI