Oštra rasprava o Draži Mihajloviću u bijeljinskoj Skupštini: Usvojen prijedlog udruženja četnika

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Udruženju četnika veterana iz Bijeljine za podizanje biste Draži Mihajloviću izazvao je burnu raspravu u Skupštini grada Bijeljina.

Oštra rasprava o Draži Mihajloviću u bijeljinskoj Skupštini: Usvojen prijedlog udruženja četnika

Iako su odbornici SDA u Skupštini grada Bijeljina zatražili skidanje ove tačke sa dnevnog reda, to nije učinjeno, nakon čega je uslijedila burna rasprava u gradskom parlamentu.

Odbornik SDA Mustafa Gradaščević rekao je gradonačelniku da se potezanjem ovih tema Bijeljina vraća u prošlost.

"Grad Bijeljina dosad je bio primjer saradnje i suživota. Ovim prijedlogom vraćamo se u prošlost i ponovo potežemo stare teme. U Janji ste osvojili 1o00 glasova Bošnjaka gradonačelniče. Šta da im kažem kada me pitaju za ovo, kao što su već pitali? Ja nisam pokrenuo ovu temu, ali kada se o njoj govori, ja se moram javiti. Imao sam pozive ne samo od Bošnjaka, nego i od Srba",rekao je Gradaščević i dodao da je žalosno da se u 21. vijeku, kad se istražuje Mars, u Bijeljini govori o podizanju spomenika, kako je rekao, presuđenom ratnom zločincu.

Odgovarajući Gradaščeviću, odbornik PDP-a Slaviša Marković pozvao je na smanjenje tenzija i nacionalne retorike.

"Ja nisam nacionalista, niti neki veliki Srbin. Ako su gdje Bošnjaci imali ravnopravan status, to je onda u Bijeljini. Mislim da smo o ovim temama trebali sjesti u komisiji, a ne da ovdje javno o tome raspravljamo. Hajde da smanjimo nacionalnu retoriku i da se dogovorimo. To je najbolje rješenje", poručio je Marković.

U raspravi je učestvovao i Milenko Mitrović, odbornik Pokreta za Bijeljinu.

"Ne znam zašto je ovo teška tema. Mi u Bijeljini imamo dugo vec Trg Đenerala Draže i niko nije nikada uputio nikakvu inicijativu za ukidanje naziva tog trga. Ne vidim u čemu je problem", rekao je Mitrović.

Zaključujući raspravu, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kratko je prokomentarisao da je tačka dnevnog reda bila pripremljena već u oktobru. Odluka je na kraju usvojena sa 28 glasova za, 2 protiv i jedan uzdržan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA