Maska u kafanama je obavezna, skida se samo dok se jede i pije

Nošenje maske u ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj je obavezno izuzev prilikom konzumacije hrane i pića, potvrđuju za Srpskainfo u Institutu za javno zdravstvo RS.

Maska u kafanama je obavezna, skida se samo dok se jede i pije

Nakon posljednje sjednice Republičkog štaba za vanredne stuacije, širom Srpske pojačane su kontrole inspektora poštovanja epidemioloških mjera, prije svega u ugostiteljskim objektima. Čak se na profilima društvenih mreža kafana nalaze objave da su gosti obavezni nositi maske u zatvorenom prostoru lokala.

Sve to je u javnosti izazvalo polemiku kada se u ugostiteljskim objektima nosi maska.

O pravilu nošenja maske u ugostiteljskim objektima govorio je i direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

- Obavezni ste nositi masku prilikom ulaska u lokal, prilikom kretanja i sjedanja za sto. Prilikom konzumacije hrane i pića maska se skida. To ne znači da se maska skida i stavlja prilikom svakog zalogaja ili ispijanja pića, već da se maska skine na pravilan način i vraća na lice nakon što se završi konzumacija. Cilj je da se smanji mogućnost prenosa zaraze prilikom razgovora. Prilikom konzumacije hrane i pića manja je mogućnost prenosa zaraze jer manje razgovarate - objasnio je Zeljković.

Kako je rekao, prilikom razgovara u kafani obavezni ste da nosite masku, kao i prilikom odlaska u toalet... Takođe, svaki od radnika u ugostiteljskom objektu mora da nosi masku i da je mijenja svaka dva-tri sata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA