Doze i želje građana usporavaju vakcinaciju u Srpskoj

Vakcinacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj odvija se prema utvrđenom planu, ali tempo zavisi, prije svega, od raspoloživih doza, kao i od želja građana, koji su spremni da zavrnu rukav samo za određenu vrstu vakcine.

Doze i želje građana usporavaju vakcinaciju u Srpskoj

Potvrđuju to za "Glas Srpske" u domovima zdravlja širom Republike, ističući da postepeno povlače raspoložive doze vakcina. Pune ruke posla imaju medicinari u banjalučkom Domu zdravlja, koji su do sada vakcinisali 2.348 stanovnika starijih od 65 godina od oko 15.700 prijavljenih. Osim toga, dodali su, vakcinu je primilo i 285 zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, kao i 22 radnika Zavoda za medicinu rada i sporta, te 17 korisnika HO "Partner".

- Svi koji su se prijavili biće blagovremeno pozvani na vakcinaciju - istakli su u banjalučkom Domu zdravlja i istakli da svi Banjalučani stariji od 65 godina mogu da se vakcinišu "astra-zenekom" danas od osam do 15 časova u hali "Banjalučkog velesajma", bez prethodnog zakazivanja termina.

Bez predaha rade i zaposleni u trebinjskom Domu zdravlja, gdje je do sada vakcinisano oko 1.900 stanovnika.

- Za vikend ćemo revakcinisati oko 1.600 sugrađana. Najveće interesovanje i dalje vlada za "sputnjikom". Pojedinim hroničnim bolesnicima ljekari su savjetovali "sinovak" i njih imamo u vidu kao prioritetnu grupu čim počne imunizacija tom vakcinom, a određenu količinu "fajzera" smo već potrošili. To su bili građani koji su od početka izrazili želju isključivo za tom vakcinom - pojasnila je epidemiolog u trebinjskom Domu zdravlja Jelena Durić.

Da stanovnici ne biraju koju će vakcinu primiti, kako kažu u Domu zdravlja "Dr Mladen Stojanović" u Laktašima, broj vakcinisanih bio bi i veći.

- Do sada smo vakcinisali 280 građana "sputnjikom V". Trenutno povlačimo doze "fajzer" i "astra-zeneke", te anketiramo građane jer je većina izrazila želju samo za ruskom vakcinom. Osim toga, imamo i rezervni spisak pacijenata koji su izrazili želju da se vakcinišu, pa ukoliko se dogodi da neko ne dođe iz nekog razloga, zovemo ljude sa alternativnog spiska da nam vakcine ne propadaju - rekla je direktorica te zdravstvene ustanove Snježana Radetić.

Pojasnila je da 16 timova porodične medicine, koji imaju spiskove pacijenata koji su izrazili želju za imunizacijom, vodeći računa i o hroničnim oboljenjima, pozivaju pacijente na vakcinaciju.

- Prijavilo se oko 2.000 sugrađana, a vjerujem da će se idućih dana prijaviti još toliko, jer naš narod je sklon tome da prvo vidi kako će proći komšija koji primi vakcinu, pa ako nema nekih nuspojava, onda hoće svi. Imamo mogućnost da vakcinišemo i do 100 ljudi dnevno - kazala je Radetićeva. Naglasila je da bi voljela da je na raspolaganju i više doza.

- Prema vakcini "astra-zeneka" postoji određena odbojnost, ali smatram da je to više zbog određenih medijskih napisa, jer ne bi se 17 miliona Britanaca vakcinisalo tom vakcinom da nije dobra - poručila je ona.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" Vladimir Bibić kaže da je vakcinisano 45 od 80 zdravstvenih radnika te zdravstvene ustanove. Vakcinu je do sada primilo i 55 starijih Kotorvarošana, a već danas bi trebalo da bude vakcinisano još 130.

- Imamo uslove za skladištenje vakcina i generalno nam je borba protiv "kovida" prioritet. Odziv građana je dobar, ali vakcina još nema u odgovarajućim količinama. Ima onih koji ne žele da prime "astra-zeneku", pa i to pomalo otežava i usporava proces - rekao je Bibić.

U Institutu za javno zdravstvo RS navode da je u Srpskoj do sada vakcinisano oko 26.000 stanovnika, među kojima je i 2.400 zdravstvenih radnika koji su vakcinisani u Srbiji. Samo u Institutu vakcinisano je više od 1.300 građana.

- Većina domova zdravlja preuzela je određene količine vakcina i započela imunizaciju u skladu sa brojem prijavljenih stanovnika, ali i u skladu sa tim kako vakcine pristižu - kazali su u Institutu.

Prema podacima Privredne komore RS, za vakcinaciju u Srbiji bilo je prijavljeno više od 600 privrednika. Osim toga, i brojni građani su samoinicijativno odlazili preko Drine na imunizaciju, ali o tačnom broju vakcinisanih još nema preciznih podataka.

Stiglo 68.640 vakcina

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS navode da je, prema podacima Instituta, u Srpsku do sada stiglo 42.000 doza ruskih vakcina "sputnjik V", dovoljnih za potpunu vakcinaciju 21.000 ljudi.

- Iz "Kovaks" mehanizma do sada je isporučeno 7.020 vakcina proizvođača "Fajzer", kao i 8.600 doza vakcina "astra-zeneka". Isporučeno je i 11.020 kineskih vakcina "sinovak" - naveli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA