U Bijeljini gradnja cvjeta, cijene visoke

Činjenica je da se Bijeljina iz dana u dan sve više gradi, a cijena stanova je i dalje visoka. Zbog čega je to tako i šta možemo očekivati? Ko su kupci i da li se živi u kupljenim stanovima?

U Bijeljini gradnja cvjeta, cijene visoke

Željko Despotović, agent prodaje u Agenciji za promet nekretninama SIM, navodi da je stanje na tržištu nekretnina, uglavnom, isto, kao i prethodnih godina.

- U ovoj godini bilježimo i porast cijene stanova. Radi se o blagom porastu cijene, ali cijena ne opada. Razlog porasta cijene stanova u prethodnom periodu se veže za kvalitet gradnje. Iz godine u godinu, povećava se cijena gradnje stanova i građevinskih objekata uopšte, najprije iz razloga povećanja troškova komunalnih taksi, renti, građevinskih dozvola i slično. Procedura je skupa. Zahtjevi kupaca prema investitorima su, s druge strane, iz godine u godinu sve veći i veći, što povećava cijenu stana. Do skora nije trebala rampa za invalide, sada je to potrebna investicija, zatim izolacija je kvalitetnija, roletne su postale imperativ, a mnogo zgrada nudi stanove i sa klimom, tu je i toplotna pumpa kao novi način grijanja. Kupci traže i lift, parking prostor i garažu. O svemu tome vodi se računa, te je cijena kvadratnog metra ovakva. Smatram da su investitori zadržali istu maržu, odnosno zaradu, kao i prije deset godina, ali je trošak izgradnje porastao, i samim tim i cijena stanova", navodi Despotović.

Kaže, da se stanovi prodaju brzo, čak i u izgradnji. U 2021. godini planirana je izgradanja 16 stambenih objekata. Svi stanovi su prodati, ali nisu popunjeni. Kupljeni su kao investicija, a ne radi života u njima. To se najbolje uočava naveče, koliko je stanova osvijetljeno, a koliko je u mraku. Do sada je svaki kupac stana bio na dobitku, jer je uspio prodati stan po većoj cijeni, čak i ako je boravio u njemu desetak godina. Pokazalo se da je ulog u nekretninu dobar potez.

Budući da se Agencija SIM bavi prometom nekretnina i u Srbiji, trend porasta cijena je prisutan i tamo. Na pitanje ko su kupci nekretnina u Bijeljini, Despotović odgovara da postoje tri kategorije i to naši ljudi iz inostranstva, kupci iz okolnih regija, odnosno kupci iz Šekovića, Vlasenice, Han Pijeska, Modriče, Šamca, dok su u trećoj kategoriji mladi bračni parovi, koji zahvljujući niskim kamatnim stopama dolaze do stambenih kredita i kupuju stanove.

Manji stanovi su zanimljiviji za one koji dolaze sa strane, ili za kupce iz inostranstva, a za mlade bračne parove stanovi veće kvadrature, upravo radi planiranja porodice. S obzirom da je danas parking prostor postao neophodan kod izgradnje stanova, investitor je dužan da za svaki stan obezbijedi parking. Dakle, investitor je prinuđen da zbog nedostatka parking prostora pravi veće stanove, pa tako imamo i zgrade gdje je najmanji stan 54 kvadrata.

Cijena novih stanova se kreće u rasponu od 1400 KM do 1900 KM po m2. Čak se i na periferiji grada mogu naći stanovi po cijeni od 1800 KM. Cijena stanova na tzv. „Bijeljina na vodi", na kanalu Dašnica, prelazi i 1900 KM m2. Stanovi starosti do pet godina na tržištu se kotiraju kao novi stanovi. Cijena polovnih stanova je od 1200 KM do 1300 KM, pa i jeftinije.

Na upit zašto je Bijeljina tako atraktivna za prodaju nekretnina, Despotović navodi da Bijeljina postaje univerzitetski centar, te da nakon završenih studija, svršeni studenti mahom odstaju u ovom gradu. Veliku ulogu igra i blizina Srbije, odnosno njena dva centra Beograd i Novi Sad. Jasno je da u Bijeljini raste broj stanovnika, a to se dešava upravo zahvaljujući migraciji.

U Bijeljini se stanovi i iznajmljuju

- Postoji potražnja za stanovima koji se iznajmljuju zbog studenata i sezonskih radnika. U zavisnosti od kvadrature i načina grijanja, cijena ide od 200 do 400 KM. Aktuelno je bilo i izdavanje stana na dan. Međutim, sve se više vlasnika stanova vraća klasičnom izdavanju - na duži rok", navodi Despotović.

Stanogradnja u Bijeljini je trenutno najvažnija privredna grana. Godišnje se proda između 300 do 400 stanova. Prosječna cijena stana je oko 70.000 KM, prema navodima Despotovića. Godišnji promet nekretninama se kreće između 20 i 30 miliona maraka.

Od stanogradnje, pored investitora, zarađuju i građevinski radnici, prodavci građevinskog materijala, kao i majstori koji borave na gradilištu i učestvuju u završnim radovima, ali i javna preduzeća - elektrodistribucija, vodovod, kanalizacija koji dobijaju nove korisnike.Tu je korist i za sam grad, jer se plaćaju građevinske dozvole i sve takse i naknade.

Dakle, tu je u opticaju je skoro pola budžeta našeg grada svake godine.

Na pitanje da li se u Bijeljini prodaju samo stanovi i ima li potražnje za kućama, seosim imanjima i obradivim površimana, Despotović navodi da se najviše prodaju stanovi.

- Čak 90% prometa se odnosi na prodaju stanova, a samo 10% na prodaju poslovnog prostora, kuća, vikendica, placevi i slično. Mali procenat prometa nekretninama otpada na ove kategorije. Konkretno, promet kuća je profitabilan samo ukoliko prodajete kuću investitoru za lokaciju za gradnju zgrade. Cijena seoskih imanja je mala, kao cijena poljoprivrednog zemljišta u Semberiji. Zbog toga bogatiji posjednici kupuju veće površine zemljišta radi ukrupnjavanja svog posjeda", zaključuju u Agenciji za promet nekretnina SIM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA