Zbog čega je više od 2.500 radnika tražilo pravnu pomoć od Saveza sindikata RS?

Nezakonita otpuštanja, smanjenje plata i neisplaćivanje zarada, zabrana odlaska na godišnji, neuplaćivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja, samo su neki od razloga sa kojima su radnici iz Republike Srpske proteklih godinu dana dolazili u Savez sindikata RS i tražili pomoć.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Novosti.rs

U doba epidemije virusa korona, a koja nažalost traje već godinu dana, oko 2.500 radnika iz Srpske se obratilo Savezu sindikat RS za pravnu pomoć kako bi zaštitili svoja elementarna radna prava, kaže, za "Novosti", Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS.

- Sve aktivnosti vezane za zaštitu prava radnika smo pojačali u proteklih godinu dana. Rezultat toga je i sačuvanih na stotine radnih mesta, a vodimo i 1.600 sudskih postupaka za naše radnike - kaže Mišićeva.

Ona ističe da je i najveća pobeda u proteklih godinu dana bio dogovor sa Vladom RS da se svim radnicima isplati najniža plata za period kada nisu radili.

- Naš zahtev je bio da se ta plata isplati isključivo na račun radnika a ne poslodavcu i Vlada je ovo prepoznala i prihvatila - ističe Mišićeva.

Epidemija virusa korona je, dodaje Mišićeva, donela dodatne probleme radnicima u Srpskoj, jer mnogi poslodavci su pokazali loše lice i preko leđa radnika gledali samo ličnu korist.

- Tako smo imali nedavno proteste poslodavaca u ugostiteljstvu, a nažalost u oblasti ugostiteljstva je najviše poslodavaca koji godinama drže radnike na minimalnim platama - ističe Mišićeva.

Prema njenim rečima, Savez sindikata nije do sada delio radnike na članove sindikata i one koji nisu i svi se slobodno mogu obratiti za pomoć.

- Prema zvaničnim podacima, oko 10.900 radnika u RS je u prošloj godini ostalo bez posla, jer su proglašeni tehnološkim ili ekonomskim viškom. Otkazi se dele na terenu ali radnici moraju znati da imaju adresu na koju da se obrate za pomoć - ističe Mišićeva.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da iz tog sektora nisu zadovoljni podrškom rukovodstva Saveza sindikata RS prilikom nedavnih protesta.

- Dok sindikalci širom sveta izađu na proteste sa radnicima, kod nas sindikalci izađu na jagnjetinu. Svi se mi borimo za prava, ali je neshvatljivo da Savez sindikata nije bio uz ljude na protestima u Banjaluci. Svugde u svetu je plaćen rad za vreme korone, dok u RS radnici već godinu dana imaju problem da se izbore i za minimalac ako nisu radili - ističe Tatić.

Tatić kaže da sindikat mora javno pružiti podršku radnicima.

12°

  • 05:00

    12°C
  • 08:00

    12°C
  • 11:00

    15°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI