Mjesečno 77 vozača odbije testiranje na drogu

Za prva tri mjeseca ove godine policajci su evidentirali 36 vozača na području Republike Srpske koji su vozili pod dejstvom droge, a čak 232 vozača su odbila da se testiraju na prisustvo opojnih droga, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS za "Nezavisne".

BIJELJINA

Kako su naveli iz MUP-a RS, broj onih koji su odbili da se testiraju je veći za 141,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Od početka godine do kraja marta policijski službenici su evidentirali 232 vozača koji su odbili da se testiraju na prisustvo opojnih droga u organizmu, što je za 141,7 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, kada je evidentirano 96 vozača koji su odbili da se testiraju na prisustvo opojnih droga", kazali su iz MUP-a RS.

Prema njihovim podacima, policijski službenici MUP-a RS su u istom periodu iz saobraćaja isključili 36 vozača koji su upravljali autom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

"To je 13 vozača više u odnosu na isti period 2020. godine, kada su iz saobraćaja isključena 23 vozača", kazali su iz MUP-a RS.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže za "Nezavisne" da je razlog zbog kojeg je povećan broj vozača koji su vozili pod dejstvom opijata taj što je sada veći broj kontrola.

"Pretpostavljam da se povećao broj vozača koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci jer sada ima više uređaja koji otkrivaju prisustvo droga", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, vozača koji su vozili pod uticajem droge sigurno je bilo i ranije, ali policija prethodno nije imala dovoljan broj uređaja koji otkrivaju da li su vozači pod uticajem droga.

"Može se pretpostaviti da nije bez razloga značajno veći broj onih koji su se odbili kontrolisati, jer postoji velika vjerovatnoća da su bili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci", rekao je Radović.

Naglašava da prisustvo različitih vrsta opojnih sredstava veoma negativno utiče na sposobnost vozača za upravljenje vozilom te da je potrebno da se često vrše ove kontrole.

Radović dodaje da je Agencija za bezbjednost saobraćaja iz sredstava od osiguranja 2019. godine nabavila uređaje za utvrđivanje psihoaktivnih supstanci kod vozača, te da se korištenjem ovih uređaja i povećanom kontrolom na prisustvo iz godine u godinu povećava i broj vozača koji voze pod uticajem opijata.

Kako su naveli iz MUP-a RS, propisane su novčane kazne od 100 do 300 KM kojima se kažnjavaju vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

16°

  • 11:00

    16°C
  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    19°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI