Inspektorat RS: Trgovci naftom u Srpskoj poštuju Uredbu o određivanju marže

Stupanjem na snagu Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, republička tržišna inspekcija od prošle sedmice vrši pojačane kontrole subjekata koji prometuju ovu robu.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako su saopštili iz Inspektorata RS, u do sada izvršenim kontrolama nisu utvrđene nepravilnosti, a akcenat je stavljen na privredne subjekte koji u svom prodajnom lancu imaju veliki broj objekata širom RS.

- Tako je inspekcijskom kontrolom obuhvaćen značajan broj benzinskih stanica.Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima, pomenutom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima, propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata - saopštili su iz Inspektorata RS, naglasivši da nabavna cijena na koju se obračunava marža, obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke.

- To su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično. Tržišna inspekcija RS angažovana je u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama, te pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za kršenje ove urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM - upozoravaju iz Inspektorata RS.

 

19°

  • 14:00

    20°C
  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    14°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI