Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Miroslav Lajčak o HNS: "Etnički čista teritorija" nije rješenje za BiH

 • BiH
 • 21. Apr 2011

"Činjenica da hrvatski narod u BiH osjeća potrebu da se organizuje na taj način signalizuje da nešto nije u redu", rekao je Lajčak.

BiH

Direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak ne vjeruje da "etnički čista teritorija, kakvu je zatražio Hrvatski narodni sabor (HNS)", znači rješenje aktuelnih problema u BiH.

"Sama činjenica da hrvatski narod u BiH osjeća potrebu da se organizuje na taj način signalizuje da nešto nije u redu", rekao je Lajčak za i dodao da institucije BiH ozbiljno treba da se pozabave time što Hrvati imaju utisak da njihova prava nisu dovoljno zaštićena u tim institucijama.

Istakavši da treba analizirati signal da se veliki dio hrvatskog naroda ne osjeća dobro u sadašnjoj situaciji, Lajčak je ocijenio da je bitno što je Sabor poslao jasnu poruku da će djelovati u okviru institucija i zakona BiH. Prema Lajčakovim riječima, zahtjev HNS-a za formiranje federalne jedinice sa hrvatskom većinom nije ništa novo.

"Tu je naš odgovor jednostavan - sve promjene u Ustavu, u teritorijalnoj organizaciji BiH moguće su pod uslovom da su rezultat dogovora predstavnika i Bošnjaka i Hrvata i Srba", naglasio je Lajčak.

On je dodao da se ne sjeća slučaja da je neka teritorijalna čistoća vodila prema većoj demokratizaciji i poboljšanju životnog standarda. "To su stvari o kojima treba da odlučuju građani, političari u BiH. Nikakva rješenja koja dolaze samo sa jedne strane i koja ne odgovaraju interesima ostalih zainteresovanih strana nisu dobra, niti su dobra ikakva rješenja koja dolaze od međunarodne zajednice", ocijenio je Lajčak.

On je poručio da EU očekuje da političari u BiH formiraju institucije vlasti tako da Savjet ministara ima podršku u parlamentu koja će omogućiti uspješno provođenje reformi. Komentarišući odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da je stav EU jasno izražen u izjavi visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ašton da je to korak u lošem pravcu, korak koji otvara probleme, umjesto da ih rješava.

"Ako želimo da vodimo razgovor o radu institucija, to se ne radi putem referenduma i, nažalost, to je odluka koja vodi BiH unazad od toga šta je njen cilj, a to je da se pridruži porodici evropskih država", zaključio je Lajčak.

On je najavio da će naredne sedmice doći u BiH kako bi razgovarao sa političkim liderima s ciljem pokretanja ubrzanog puta ka evropskim integracijama. "Na osnovu toga odlučićemo o našoj politici", rekao je Lajčak.

 

11°

 • 16:00

  11°C
 • 19:00

  9°C
 • 22:00

  9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI