Stariji par pobegao iz doma koristeći Morzeovu azbuku

Bračni par, oboje štićenici doma za starije i nemoćne osobe u Džonson Sitiju u američkom Tenesiju uspeli su odande da pobegnu, zahvaljujući suprugovom poznavanju Morzeove azbuke, koje se seća još iz vojnih dana, piše Dejli mejl.

Stariji par pobegao iz doma koristeći Morzeovu azbuku
FOTO: Pixabay

Starac pati od jednog oblika demencije, a starica od Alchajmerove bolesti, ali suprug je, zahvaljujući poznavanju Morzeaove azbuke uspeo da dešifruje i zapamti kod elektronske brave u domu Elmkroft u kojem borave, te ga kasnije iskoristio za beg, rekli su njegovatelji.

Nakon pola sata lutanja nedaleko od objekta pronašao ih je slučajni prolaznik.

Isprva osoblje nije uspevalo da shvati na koji su način, pored svih mera bezbednosti, štićenici doma uspeli da pobegnu iz prostora osiguranog elektronskom bravom, ali muškarac im je kasnije pojasnio da je u vojsci koristio Morzeovu azbuku, te je iskustvo iskoristio da bi zapamtio kod tastature dok ga je osoblje ukucavalo.

Lokalne vlasti su upravu doma Elmkroft kaznile sa 2.000 dolara. Iz ustanove su saopštili da su odmah izmenili sve kombinacije na svim vratima i da će, češćim proverama, nastojati da spreče slične događaje.

„Bezbednost naših štićenika na prvom nam je mestu. Zahvalni smo i srećni što je oboje štićenika bezbedno vraćeno u zajednicu", navodi se u saopštenju doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA