Održana komemoracija povodom smrti Save Kojića

Komemoracija povodom smrti Save Kojića održana je danas u Velikoj sali Centra za kulturu u Bijeljini.

Održana komemoracija  povodom smrti Save Kojića

Komemoraciji su prisustvovali visoki zvaničnici grada, prijatelji i rodbina pokojnog Save Kojića. Posljednji pozdrav je uputio dr Milan Novaković, prijatelj i kolega, koji je istakao zasluge pokojnog Save za osnivanje Srpske demokratske stranke i buđenje nacionalne svijesti kod Srba u Semberiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Savo je izdržao mnoge i teške bitke na životnom putu, kako lične, tako i zdravstvene i profesionalne. Imao je bolesti na kojima se iskušavao i izdržao je. Posljednju borbu, koju je vodio sa nevidljivim i smrtonosnim ubicom, nije mogao da izdrži. Mnogima od nas je pomagao, i mi mu ostajemo zahvalni, bilo kao saradnik, ili nadređeni, ili podređeni'', istakao je dr Novaković.

U ime saboraca iz Garde "Panteri" obratio se Petar Cvijetinović, navodeći da je Savo Kojić bio patriota i veliki borac, koji je od početka sa komandantom Ljubišom Savićem - Mauzerom, pokrenuo borbu srpskog naroda na ovim prostorima.

U ime Grada Bijeljina, obratio se gradonačelnik Ljubiša Petrović, koji je naveo da je Savo bio čovjek koji je u okruženju donosio mir i spokoj, čak i u onim najkritičnijim trenucima.

- Često su tihi ljudi, kao što je to bio Savo, zapravo, hrabri ljudi. Hrabri su, jer vjeruju u to što rade, ne obazirujući se na opasnosti kojima su izloženi. Savo je bio jedan od onih koji su srpski narod Semberije okrenuli da se nacionalno i politički probude i organizuje. SDS je tih dana bila svenarodni pokret, osnovan da bi naš narod očuvao svoj identitet. Savo je imao hrabrosti i da od samog početka bude dio Garde "Panteri'', jedinice koja je vodila najteže bitke na teritoriji Republike Srpske'', naveo je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Savo Kojić rođen je 1953. godine u Crnjelovu gdje je i završio osnovnu školu. Srednju učiteljsku završio je u Bijeljini, a Pravni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu. Bogatu profesionalnu karijeru počeo je u javnom pravobranilaštvu.

U godinama kada je to bilo teško, od početka se uključio u aktivnosti na buđenju nacionalne svijesti srpskog naroda i bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Semberiji.

U ratnim godinama, obavljao je dužnost predsjednika Izvršnog odbora opštine Bijeljina. Bio je i jedan od osnivača Garde „Panteri", kao i ratni predsjednik SDS za regiju Semberije i Majevice.

Nakon rata, Savo Kojić je obavljao odgovorne dužnosti u OJPD „Grad" , u Upravi carina, a niz godina sve do smrti radio je u Ministarstvu civilnih poslova.

 

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
  • 23:00

    14°C
Umjereno oblačno

189 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI