Maja Antić: Ženama se uspjeh teško prašta

Žena koja je i u četrdesetim uspjela sačuvati razigrano dijete u sebi, vlasnica je turističke agencije "Happy travel". Ona prodaje snove i putovanja, bavi se humanitarnim radom, a ujedno je i samohrana majka koja je bila dovoljno hrabra da prije 13 godina sa trogodišnjim djetetom napusti dobro plaćen posao i napravi vlastitu uspješnu priču. Za portal Bijeljina danas otkrila je eksluzivnu vijest – Bijeljina će uskoro dobiti i mini etno-kompleks za djecu. Kako je izgledao njen put do uspjeha, pitali smo Maju Antić.

Maja Antić: Ženama se uspjeh teško prašta

„Ovdje se ženama ne prašta uspjeh. Ženama se u ovom balkanskom kotlu, nikada ništa ne priznaje pa ni uspjeh, nažalost" - ovako je Maja Antić, vlasnica turističke agencije "Happy travel" započela svoju priču o uspjehu i potvrdila ono što kažu mnogi koji su uspješni u svom poslu - moraš jako voljeti ono što radiš.

„Kada voliš svoj posao onda ne postoje prepreke. Uopšte ne postoji druga opcija nego da uspiješ. Vrijednim radom, vjerovanjem u sve to i izgradnjom nekog odnosa u firmi koju svi doživaljavaju kao svoju, uspjeh ne može izostati. Počele smo raditi nas dvije, a za 13 godina koliko postojimo, postali smo firma sa deset zaposlenih" - kaže Maja i objašnjava da u njenoj firmi zaposleni imaju nespecifičan odnos. Porodično se okupljaju, zajedno proslavljaju rođendane i druže se mimo posla.

„Gradili smo neki drugačiji odnos u firmi, da to ne bude isključivo poslodavac-radnik. Trudila sam se da se oni osjećaju ovdje kao da je to njihova kuća. Za bilo koji problem koji imaju da mi se mogu obratiti" - kaže Maja.

Ona je 1997. godine prvi put uplovila u vode turizma. Tada je počela raditi u turističkoj agenciji „Bobar" gdje je ostala do 2008. godine. Vrlo brzo je od najnižeg službenika došla do rukovodioca turističkog sektora u kompaniji. Nakon toga je odlučila da okuša sreću sa svojom turističkom agencijom. Kako kaže odnos snaga firme iz koje je izašla i nje same bio je vrlo nezavidan, kao slon i mrav.

„Happy travel je osnovan 2008. godine i bio je veliki izazov to sve uraditi. Kada sam odlučila otvoriti svoju turističku agenciju, početak je bio stvarno strašan. Bilo je tu i raznih podmetanja i nekoliko mjeseci pakla. Ali, šta je bila moja ideja vodilja u svemu tome? Jedna rečenica mog prethodnog poslodavca - da ja nisam svjesna šta radim, da imam dijete od tri godine i da to što ja radim nije uopšte pametno i da će mi dijete biti uličar, jer ja neću uspjeti. Ta rečenica da će moje dijete biti uličar - to mi je u suštini dalo najveću snagu!„ - prisjeća se svojih početaka sa privatnim biznisom.

SAMOHRANA MAJKA I „PALANAČKI" MENTALITET

Majina kćerka je tada imala tri godine, danas ima 16. godina i učenik je generacije u muzičkoj školi. Pohađa matematičku gimnaziju kao što je i Maja nekada, a da li će i ona završiti u turizmu još je rano govoriti. Maja je kroz cijeli život donosila odluke slijedeći svoje snove, ne obraćajući mnogo pažnju šta će okolina reći i misliti, kako u poslovnom tako i u privatnom životu.

„Žena koja se odluči za svoj privatni biznis preuzme ogroman teret na svoja leđa. Onda negdje zamijeniš motive i svako svoje zadovoljstvo provlačiš kroz posao koji radiš. Onda budeš sretan u životu. Zanemariš privatni život, jer si se odlučio za posao. Rodiš dijete bez muža u ovakvoj sredini, prkosiš svima i radiš" - uz smijeh nam je ispričala Maja prisjećajući se anegdota iz vremena kada je odlučila da postane samohrana majka.

„Sjećam se kad sam bila trudna i kada me sretnu poznanici na ulici i iznenađeno pitaju - pa kad si se udala. Onda im ja odgovorim - pa nisam se udala. Onda me oni zbunjeno gledaju. I tako dovedeš sagovornika u neprijatnost, jer ne zna šta bi dalje rekao i pitao" - priča nam uz osmijeh.

MI U „HEPIJU" USTVARI PRODAJEMO SNOVE

Rad s ljudima ni je ni najmanje lak, kaže Maja pogotovo u poslu u kojem dosta stvari ne zavisi samo od tebe nego i od usluga drugih kompanija. Ali kako navodi, oni rade samo lijepe stvari - prodaju nečiji san.

„Nama dolaze ljudi koji žele da putuju. Samim tim on već ima svoj neki san o nečemu. Mi smo samo tu da mu pomognemo da on taj svoj san ostvari. Mnogo je lijep osjećaj kad se taj neko ponovo vrati, pa ti vidiš da si uspio da mu pomogneš da on odsanja te svoje snove. Tu je vrlo važno povjerenje. Zato smo mi 24 sata dostupni"- navodi Maja.

Govoreći o pandemiji i novonastalim uslovima koji su najviše pogodili upravo turistički sektor, Maja kaže da kada su se u junu prošle godine vratili na posao, tada su se dogovorili da neće biti otpuštanja.

„Sjeli smo i dogovorili se, dok imamo sve ćemo dijeliti, kad ne budemo imali onda ćemo svi ići kući. I ja i oni. Tako da uopšte nije bilo upitno dali će neko ostati bez posla. Svi su na poslu, radimo, borili smo se, izmišljali ne znam ni ja kako" - kaže Maja.

Govoreći o ovoj sezoni, za sada je kako kaže sigurna Crna Gora i sve snage su usmjerili ka njoj. I da do 30. juna odrade turističke vaučere, pa će dalje vidjeti kako će se razvijati situacija s virusom korona. Vaučeri su kako kaže takođe bili veliki ispit za sve agencije.

„Od ukupno emitovanih turističkih vaučera u RS, Happy Travel je emitovao 30 odsto i ubjedljivo najviše od svih agencija" - ističe Maja.

KAKO JE IZNIKAO „MASLAČAK"

Kako je rasla firma, tako je postavljala i veće ciljeve, pa se iz svega izrodio i „Maslačak"- maske, kostimi i dječije pozorište. Neko ostane dijete čitav život, kaže Maja koja je i u svojim četrdesetim uspijela zadržati dijete u sebi.

Prodavnica kostima „Maslačak" je nastala iz čiste radoznalosti, da se vidi kako bi građani Bijeljine uopšte reagovali na kostimografiju. Ubrzo se pokazalo da su kostimi svima trebali - za djevojačke večeri, iznenađenja za rođendane i za brojne druge prilike. Kostimi su bili i dobar uvod u priču o privatnom pozorištu.

„Prvo smo počeli da radimo novogodišnje predstavice za najmlađe i onda se nekako nametnula ideja za dječijim pozorištem zbog nedostatka sadržaja za djecu u ovom gradu. Tada smo napravili tu dječiju scenu i počeli sa predstavama"- objašnjava Maja.

U svom pozorištu „Maslačak" uposlila je bijeljinske glumce, koji su godinama čekali na scenu i otvaranje gradskog pozorišta u Bijeljini. Danas kada imaju svoje „odraslo" gradsko pozorište „Semberija" i dalje sarađuju i u koprodukciji rade predstavu za djecu „Čudne zveri na proveri".

„Imamo na repertoaru 30-ak predstava za djecu. Ja ne znam, možda u Banjaluci ima privatno pozorište i nigdje više u RS. To je isključivo moj doprinos Gradu Bijeljina, da se odužimo građanima kao društveno odgovorna firma. Pozorište je svakako neprofitabilna djelatnost. Dok je „Happy" bio jak nosio je „Maslačak", a sada su oboje oslabljeni pandemijom"- konstatuje Maja.

Njen doprinos ovom gradu nije samo dječije pozorište. Maja se bavi i humanitarnim radom pa svake godine za novogodišnje praznike obezbjedi oko 500 paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Uz to, već godinama organizuje i besplatne izlete i ekskurzije za mališane kojima to roditelji ne mogu priuštiti.

Maslačak je dobio nedavno i svoju kuću pa je tako nastala i „Rođendaonica" koja je otvorena neposredno pred pandemiju. U njoj je Maja krajem aprila proslavila svoj rođendan. Baš onako kako i dolikuje pravom „djetetu",sa balonima, igrom i prijateljima.

BIJELJINA DOBIJA MINI ETNO-KOMPLEKS ZA DJECU

Pričajući o budućim projektima i planovima, saznali smo ekskluzivnu vijest - da planira otvoriti mini etno kompleks koji će izgledati kao dječija bajka.

„Zamišljeno je da će tu biti tematski restoran za djecu u kojem će se nedjeljom služiti dječiji meni prilagođen bajkama. Svake nedjelje će drugi likovi iz bajki služiti djecu - nekada će to biti Snežana i sedam patuljaka, drugi put Ivica i Marica itd.

Maja kaže da će se dječiji mini kompleks nalaziti nadomak Bijeljine, u Popovima i da će biti smješten u prirodi.

M.E

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA