Položeni vijenci i cvijeće kod spomen-kosturnice u Pučilama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je, povodom 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, položio vijenac kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini.

Položeni vijenci i cvijeće kod spomen-kosturnice u Pučilama

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić položio je cvijeće i odao poštu za 54 pripadnika JNA koje su ubile muslimanske snage 15. maja 1992. godine u Tuzli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Cvijeće su položile i delegacije grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem, kao i gradske Boračke organizacije na čelu sa predsjednikom Miodragom Stevanovićem.

Počast pripadnicima JNA koje su muslimanske snage ubile u Tuzlanskoj koloni prije 29 godina odale su i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska /puka, kao i oni koji su preživjeli ovaj zločin.

Predstavnici brojnih gradski odbora političkih partija prisustvovali su pomenu na Pučilama i odali poštu zvjerski ubijenim golobradim mladićima u Tuzli.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

 

18°

  • 02:00

    18°C
  • 05:00

    16°C
  • 08:00

    20°C
Umjereno oblačno
Drina Radalj

146 cm

16.06. 22h -1cm

Sava Jamena

314 cm

16.06. 22h -1cm

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI