Tviter "udario" na Prijatelje

Produceti dugo očekivane povratničke epizode Prijatelja u središtu su optužbi za rasizam nakon što je postalo poznato da u novim epizodama nema nijednog crnog glumca.

Tviter "udario" na Prijatelje
FOTO: Profimedia

Iako će povratak voljene serije okupiti svih šest glavnih zvezda, popis gostujućih glumaca, koje je najavio emiter HBO, kritikovan je zbog nedostatka raznolikosti.

Gosti epizode koja se u SAD-u emituje 27. maja (17 godina nakon posednje iz originalne serije) uključuju Malalu Jusifzai, pakistansku aktivistkinju za žensko obrazovanje, i korejski pop bend "BTS", ali nema crnih zvezda.

Čak i originalni crni lik Prijatelja, Rosova djevojka dr. Čarli Veler, koju glumi Aiša Tajler, neće se pojaviti na ponovnom okupljanju.

Odluka je izazvala bes na društvenim mrežama, a jedan obožavatelj je napisao: "Nakon što su nas uverili da u Njujorku za deset sezona nema crnaca ili smeđih ljudi, oni okupljaju 25 slavnih i nekako izbegavaju da pronađu jednog crnca."

Uključeni su i drugi komentari: "Okupljanje prijatelja! Toliko novih prijatelja! Niko od njih nije crnac" i "Prošlo je 17 godina, a vi još uvek niste stekli nijednog crnog prijatelja?"

Ovo nisu prve optužbe za rasizam u Prijateljima.U knjizi "Prijatelji - Ona u seriji Friends" , autorke Kelsi Miler piše da je pomoćnica scenariste Amani Lajl zbog ponašanja scenarista serije bila i na sudu.

"Lajl nije verovala da je problem u brzini njenog kucanja. Mislila je da to ima više veze sa činjenicom da je ona crna žena koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje različitosti, i da se usudila da to istakne. Tokom svog rada, svedočila je Lajl, protestovala je protiv upornog nedostatka raznolikosti u Prijateljima više nego jednom. Nagovarala je Čejsa i Malinsa da angažiraju crne glumce (ili barem statiste) i predlagala priče koje su uključivale crne likove.

Predlaganje i kritikovanje nisu bili u opisu njenog posla asistenta, ali nisu ni njihove uvrede. Verovala je da je Čejs, Malins i Rejč jednostavno ne žele u blizini. Lajl je smesta podnela žalbu "Odeljenju za pošteno zapošljavanje i stambena pitanja", navodeći da je dobila otkaz za odmazdu i na temelju polne i rasne diskriminacije i da je tokom rada na Prijateljima bila izložena rasnom i seksualnom zlostavljanju" piše u knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA