Bijeljinci i Ugljevičanin osuđeni za šverc oružja i eksploziva u Švedsku

Policajac u penziji Milija Vlačić iz Bijeljine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora, dok su njegovi sugrađani Miodrag i njegov sin Nebojša Đilas te Borivoje Lukić iz Ugljevika dobili uslovne kazne zbog šverca oružja, eksploziva i ljekova u Švedsku.

Bijeljinci i Ugljevičanin osuđeni za šverc oružja i eksploziva u Švedsku

Bjeljinac Dragan Vlačić oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Nebojša je osuđen na uslovnu kaznu od 8 mjeseci, a Miodrag na godinu. Oni neće ići u zatvor ako u roku od 5 godina ne učine novo krivično djelo.

Lukić, koji je bivši Titov zatvorenik, dobio je pola godine uslovno,a neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne učini krivično djelo.

Prvooptuženi Slađan Lonco iz Bijeljine u međuvremenu je preminuo od posljedica zaraze virusom korona.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević.

- Ocjenom dokaza utvrđeno je da su optuženi koji su osuđeni počinili krivična djela i da su bili svjesni šta čine i to radili s direktnim umišljajem. Dragan Vlačić je oslobođen zbog nedostatka dokaza - rekao je Dragosavljević.

Prema presudi osuđeni su tokom 2014. i 2015. godine neovlašteno nabavljali oružje, municiju, eksplozivni materijal i tablete i lijekove radi dalje prodaje u Švedsku. Oružje su prevozili u svojim i iznajmljenim vozilima iz rent-a kar agencija.

Otac i sin Miodrag i Nebojša Đilas, te Lukić i Lonco osuđeni su za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozvinih materija.

Milija Vlačić je osuđen za šverc oružja u sastavu grupe i za nedozvoljenu trgovinu.

On je osuđen jer je nabavio 46 bombi, automatsku pušku, 30 pištoljskih metaka, pištolj CZ sa 7 metaka kao i 4500 tableta ksaloli 550 grama drugih tableta radi krijumčarenja u Švedsku. Milija je to oružje i lijekove povezao u svom golfu u Švedsku gdje to trebao da preda Lonci, ali je uhapšen u Bijeljini.

Nebojša Đilas je osuđen jer je radi prodaje nabavio i kući držao kilogram eksploziva koji je predao ranije osuđenom Zoranu Jovanoviću radi krijumčarenja u Švedsku. Njegov otac Miodrag Đilas osuđen je jer je radi dalje prodaje nabavio i držao šet komada od po pola kilograma plastičnog eksploziva, detonatorske kapsile i municiju radi dalje prodaje. Lukić je osuđen jer je nabavio bombu m57 te 36 metaka za pištolj koje predao Jovanoviću radi dalje prodaje.

Prema informacijama iz istrage, optuženi su kupovali oružje - puške, pištolje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim ih prodavali kriminalcima u Švedskoj i Sloveniji po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

U ovom slučaju na osnovu priznanja krivice osuđeni su Bijeljinci Aleksandar Ćuković i Zoran Jovanović na ukupno tri godine robije kao i Mile Tanić koji je dobio tri godine zatvora zbog organizovanog šverca oružja u Švedsku.

On je osim za oružje osuđen i za učešće švercu tableta i lijekova. Protiv Tanića se popstupak vodio odvojeno jer je u vrijeme potvrđivanja optužnice i početka suđenje bio u Srbiji na izdržavanju kazne.

Trzaj

Optuženi šverceri oružja otkriveni su i uhapšeni u policijskoj akciji "Trzaj" koja je sprovedena 2015. godine zajedno sa policijom Švedeske.

Tada je pretreseno više lokacija, a pronađeno je nekoliko kilograma eksploziva, ručne bombe, puškomitraljez, više komada municije različitog kalibra, više komada detonatorskih kapisli i drugih predmeta. Navodno su kupovali oružje, puške, pištolje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim to prodavali kriminalcima u Švedskoj i Sloveniji po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Saznajemo da je pokojni Lonco u Švedskoj dobio šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja pištolja, dok je oslobođen dijela optužbi za šverc oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA