Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Odluku o referendumu više niko ne može da poništi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak za "Glas Srpske" da Odluku o referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je usvojila Narodna skupština RS, niko ne može da poništi i da ne vidi razlog zašto bi visoki predstavnik Valentin Incko spriječio njegovo održavanje.

REPUBLIKA SRPSKA

Pozivajući se na diplomatske izvore sarajevski mediji su objavili da je Savjet za primjenu mira u BiH (PIC) u četvrtak donio zaključak da vlasti RS treba da ponište odluku o referendumu ili će Incko upotrijebiti bonska ovlašćenja i to učiniti umjesto njih. Dodik je istakao da je jedino relevantno mjesto za odlučivanje o referendumu bio Ustavni sud RS.

- S obzirom na to da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije iskoristio pravo veta na Odluku o referendumu, ne vidim razloga zašto bi odluku suspendovao visoki predstavnik u BiH - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je dodao da je Klub Bošnjaka donio konstruktivnu odluku.

- Zahvaljujem im što racionalno razmišljaju i omogućavaju da Srpska u idućih 45 dana obavi sve neophodne pripreme za održavanje referenduma. Mislim da su sami uvidjeli da nema formalnih prepreka za održavanje referenduma i da politikanstvo ne može da im pomogne - rekao je Dodik.

Komentarišući poziv Kluba Bošnjaka upućen Incku da poništi odluku o referendumu, Dodik je istakao da je to nemoguće.

- Odluka Narodne skupštine sada je dobila veći legitimitet činjenicom da Bošnjaci nisu uložili veto. To je dokaz da je Srpska apsolutno u pravu i drago mi je što su Bošnjaci dali svoj doprinos legalizaciji donesene odluke - rekao je Dodik.

On je istakao da je čudno da Klub Bošnjaka poziva visokog predstavnika da poništi Odluku o referendumu ako nisu na nju uložili veto.

- Ako su smatrali da je Odluka o referendumu problematična, trebalo je da iskoriste mogućnost veta. Pošto to nisu uradili, odluka stupa na snagu. Mi ćemo referendum sprovesti, a sada se već može i reći da je to prva nedjelja po isteku 45 dana od dana objavljivanja odluke u "Službenom glasniku RS" - zaključio je Dodik.

Klub Bošnjaka odlučio je na sjednici u četvrtak da ne ulaže veto na Odluku o referendumu koju je Narodna skupština RS usvojila 13. aprila, ali je pozvao Incka da spriječi njegovo održavanje. Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je poslije te sjednice da je tumačenje Dejtonskog sporazuma u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika i da Narodna skupština RS nema nadležnosti da odlučuje o pitanjima koja su u Inckovoj nadležnosti.

U strankama koje su glasale za Odluku o referendumu istakli su da ne vide nijedan razlog zbog kojeg bi je povukli. Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac kazao je da je odluka donesena na osnovu Zakona o referendumu, koji je usklađen sa ustavima RS i BiH.

- Nema potrebe da povlačimo odluku, jer po svim aktima imamo pravo na referendum - rekao je Baštinac. Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica je rekao da su Bošnjaci naučili da pomoć traže od međunarodne zajednice ili visokog predstavnika lično.

- Naše demokratsko pravo može samo da ugrozi nedemokratske odluke koje je svojevremeno donosila međunarodna zajednica u liku visokog predstavnika - rekao je Govedarica.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da je referendum evropski instrument i obilježje savremene demokratije i da bi svaki potez visokog predstavnika kojim se ruše te tekovine Evrope predstavljao treniranje strogoće nad BiH.

U poslaničkom klubu DNS-a kažu da je potez Bošnjaka politikantski i da neće doprijeti stabilizaciji situacije. - Ne očekujem da će Incko spriječiti održavanje referenduma. Bošnjačke stranke samo podižu prašinu - rekla je šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović.

 

11°

  • 16:00

    11°C
  • 19:00

    9°C
  • 22:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI