VIDEO Mitropolit Hrizostom: Rušenje crkve u Konjević Polju nije bilo u skladu sa dogovorom

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je izgradnju dvije crkve - u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja i Konjevicć Polju, nakon što bude pronađena adekvatna lokacija, a nakon rušenja crkve u tom mjestu.

VIDEO Mitropolit Hrizostom: Rušenje crkve u Konjević Polju nije bilo u skladu sa dogovorom
FOTO: Anadolija

Građenju novih crkava, Hrizostom je nazvao novim početkom i dodao da će one istovremeno služiti potrebama vjernika ovih područja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U video izjavi objavljenoj na „Fejsbuku", mitropolit je pojasnio detalje u vezi sa rušenjem crkve u Konjević Polju.Naveo je da se prilikom izmeštanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora i da je radove obavila firma iz Brčkog umesto prethodno najavljene iz Foče.

- Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni - s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se njime izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu - naveo je mitropolit.

Od tog dogovora se odstupilo, što je rezultiralo „onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u posljednjem momentu obijavešteni".

Kako je kazao, firma iz Foče bila je zadužena da crkvu prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova.

-Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora da razmišlja racionalno i razumno, a ne samo emocijama - naveo je mitropolit.