SPU podržao obilježavanje „Međunarodnog dana djevojčica u IKT-u“

Kao i prethodne godine, Slobomir P Univerzitet je ponovo podržao svjetsku akciju obilježavanja „Međunarodnog dana djevojčica u informaciono–komunikacionim tehnologijama (IKT)“.

SPU podržao obilježavanje „Međunarodnog dana djevojčica u IKT-u“

Ovim povodom su u Doboju i Slobomiru, 23. aprila 2012. god, održana predavanja prof. Verice Vasiljević na temu „Žene u informacionim tehnologijama" kojima je prisustvovalo oko 60 djevojčica iz srednjih škola sa područja Opština Bijeljine i Doboja.

„Međunarodni dan djevojčica u IKT-u" je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obilježava se svake godine posljednjeg četvrtka u aprilu mjesecu sa ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti, te osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena kroz jednake mogućnosti pristupa i učešća u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Toga dana se širom svijeta organizuju razne promotivne akcije, događaji, dani otvorenih vrata, a sve sa ciljem da se poveća interesovanje i učešće djevojčica u IKT-u, te da se one podstaknu da grade karijere u ovoj oblasti, što bi dalje vodilo njihovom ekonomskom i društenom osnaživanju.

Tokom školovanja djevojčice postižu vidno bolje rezultate od dječaka, a svjetska istraživanja pokazuju da su djevojke i djevojčice nadarene i za tehnička zanimanja i profesije, ali se zbog pritiska vladajućih društvenih stereotipa radije odlučuju za neke druge profesije.

Djevojčice, mlađe djevojke, na ovaj način se žele podstaći da svoje sposobnosti usmjere u pravom smjeru, te da ne podliježu društvenim stereotipima vezanim za diskriminaciju žena u poljima informatike i novih tehnologija.

Aktivnosti na Slobomir P Univerzitetu povodom „Međunarodnog dana djevojčica u IKT-u" će se nastaviti i sljedeća dva dana, kada će se od 9h do 16h održati „Dani otvorenih vrata" i pokazne vježbe iz relevantnih oblasti od strane asistenata FIT-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA