Pravila za državljane BiH ukoliko putuju ili prolaze kroz Hrvatsku

  • BiH
  • 18. Jun 2021.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske objavilo je detaljne informacije o uslovima ulaska u tu zemlju, a prema pravilima te države državljani Bosne i Hercegovine moraju prikazati jedno od traženih zahtjeva.

Pravila za državljane BiH ukoliko putuju ili prolaze kroz Hrvatsku
FOTO: Adri Marie/Pixabay

Dakle, prema navodima iz MUP-a Hrvatske, državljani država članica Evropske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članovi njihovih porodicate državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Savjeta od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka na temeljudrugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku,moraju prikazatijedno od navedenog:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inostranstvumora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz.

- potvrdu o primanju dvije doze vakcinakoja se koriste u EU, (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primanjadoze u slučaju vakcinacije vakcinomkoje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

- potvrdu o primanjuprve doze Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u perioduod 22. do najviše 42. dana o primanja vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primanjaprve dozeAstraZenece.

- potvrdu o preboljenju virusa korona i primljenoj jednojdozivakcinaunutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti sprovedenaprije manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz. Predstavljanjepozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predstavljanjeljekarskepotvrde o preboljenu;

- ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Izuzeciod gore navedenih obveza su:- zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radniciu njeziza starije osobe;

- pogranični radnici;

- osoblje u saobraćajnom sektoru;

- diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čijeje fizičkoprisustvopotrebnoza dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnicii osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

- putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

- osobe koje putuju radi školovanja;

- osobe koje putuju zbog ličnih/porodičnihrazloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Osobe koje predstavljaju jednu od prethodno navedenih izuzetaka dužne su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku prikazativjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obveze posjedovanja jednog od navedenih testova /određivanja mjere samoizolacije.

Iz ovog ministarstva savjetuju da svi strani putnici, nezavisno od državljanstva, zbog skraćenja procedure na graničnom prelazu, prethodno ispune najave putem aplikacijeEnter Croatia, prenosi "N1".