Zakletva u blatu

Nedavno osuđeni komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske već dugo vremena preokupira pažnju javnosti, kako na teritoriji država koje su nekada sačinjavale Jugoslaviju, tako i preko njenih nekadašnjih granica.

Zakletva u blatu

Iz običnog čoveka koji ima svoj datum rođenja i datum smrti, Ratko je odavno evoluirao u simbol - za jedne simbol zločinca, za druge simbol heroja. Svojom ili tuđom voljom, ušao je u cipele generala koji je svoj život završio ubrzo nakon što je Ratkov otpočeo, Draže Mihailovića.

Osim čina, dvojicu generala povezuje i ideologija u sklopu koje se najčešće pominju, a čiji je najzvučniji naziv četništvo.

U sklopu formiranja idealnih heroja i idealnih zločinaca, kojem je čovek ne samo podložan već za kojim oseća i iskonsku potrebu da bi se izbavio iz učmalosti, sivila i mediokriteta sopstvene svakodnevnice, najčešće je neophodno izostaviti sve one detalje iz njihovih biografija koji ne odgovaraju idealnoj slici koju želimo u svojoj glavi da kreiramo.

Tako je, da bi obuo cipele generala Draže, iz Ratkovog života moralo biti izbrisano više od 40 godina prožetih maršalom Titom i komunizmom. Jer je upravo komunizam bio taj koji ga je odgojio, othranio, i u čijoj je vojsci general napredovao.

Ratko Mladić rođen je 1942. godine, u jeku Drugog svetskog rata, od oca Neđe koji je poginuo boreći se u partizanima i majke Stane. Sa svojih 18 godina, Ratko je pristupio u Jugoslovensku narodnu armiju, a sa 20 se pridružio Savezu komunista Jugoslavije. Godinu i po dana kasnije, budući general Ratko Mladić položio je vojnu zakletvu Jugoslovenskoj narodnoj armiji, na čiji se sadržaj nije zgoreg podsetiti:

„Svečano se obavezujem da ću braniti nezavisnost, ustavni poredak, nepovredivost i celokupnost Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da ću čuvati i razvijati bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti."

Put kojim se iz ideologije komunizma klizi u nacionalizam meni nije poznat, prvenstveno zato jer je komunizam umro pre mog rođenja. Činjenica je da su tim putem pošli mnogi istaknuti lideri svih naših naroda i narodnosti, od kojih su neki i danas na vlasti, vrlo često skrivajući se iza imena socijalisti - ideologije koja bi se najbliže mogla tumačiti kao razblažena forma komunizma, ili kao prelazni period državnog uređenja ka finalnom, komunističkom uređenju.

No, nije samo prvih četrdesetak godina Ratko flertovao sa komunizmom. Posmatrajući ga na suđenju u Haškom tribunalu, oštrom oku posmatrača neće promaći ni generalov zanimljiv odevni detalj.

Naime, radi se o crvenoj kravati sa ispisanim slovima KPRF - Komunistička partija Ruske Federacije. Da li je Ratko u starosti postao jugonostalgičar, da li se u teškim trenucima prisetio zakletve koju je položio drugu Titu, da li je tokom celog svog života komunizam bio njegovom srcu najbliži? Teško je odrediti, ali je sigurno da je još teže upariti cipele generala Draže sa komunističkom kravatom.

Autor teksta: Miloš Stojsavljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA