Kineski sve popularniji u Srpskoj

Popularnost kineskog jezika je sve veća u Republici Srpskoj i sve više građana se odlučuje da upiše kurseve ili počne studirati ovaj dalekoistočni jezik.

Kineski sve popularniji u Srpskoj
FOTO: N.N.

U sklopu Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci za nešto više od tri godine na kursevima kineskog jezika učestvovalo je više od 500 polaznika.

"Polaznici su bili djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolci, studenti, kao i svi građani koji su željeli da nauče više o Kini, kineskom jeziku i kulturi", rekla je za "Nezavisne" Ljiljana Stević, direktorica Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

Prema njenim riječima, trenutno organizuju kurseve kineskog jezika i kineske borilačke vještine taiđićuen.

"Organizovali smo i radionice kineske kulture, kineskog šaha veići, čajne ceremonije, kineske kuhinje i drugih. Aktivnosti su privukle veliki broj zainteresovanih, a u toku pandemije sve je bilo online", kazala je Stevićeva.

U pripremi je i intenzivni ljetni kurs za početni nivo kineskog jezika u avgustu.

"Ideja je da se polaznici kroz časove tri puta sedmično upoznaju sa osnovama kineskog jezika te da, ako žele, nastave sa klasičnim kursevima od septembra. Kurs je besplatan, traje ukupno mjesec dana, a svi zainteresovani mogu da se prijave preko mail [email protected]", navela je Stevićeva.

U banjalučkoj Gimnaziji otvorena je i prva Konfučijeva učionica u BiH.

"Ove godine, 20 učenika Gimnazije završilo je kurs kineskog. Više od 100 učenika i profesora Gimnazije je pohađalo kurseve kineskog jezika, a mnogi gimnazijalci su već položili prvi, drugi i treći nivo ispita HSK, međunarodnog standardizovanog ispita iz kineskog jezika za nematernje govornike", naglasila je Stevićeva.

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci od školske 2022/2023. godine planiran je početak rada Studijskog programa sinologije.

Jelena Vujičić, viši asistent na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazala je da je ovaj studijski program iz godine u godinu najpopularniji.

"Uvijek upisujemo punu kvotu u prvom upisnom roku, što samo po sebi govori o zainteresovanosti prema kineskom jeziku. Do sada je više od 200 studenata upisalo kineski jezik na našem fakultetu. Niko nije završio studije, a da posredstvom našeg fakulteta nije studirao u Kini", kaže Vujičićeva.

Istakla je da je najveće postignuće Katedre za sinologiju to da je za 10 godina od osnivanja 140 studenata studiralo u Kini, pola godine ili godinu.

"Znanje kineskog jezika mladim ljudima može da pruži sigurnost. Mi gotovo jednom mjesečno imamo slučaj da nam se jave kineske i strane firme u potrazi za diplomiranim studentima koji pričaju kineski", pojasnila je Vujičićeva.

Istakla je da godinama organizuju preliminarni dio svjetskog takmičenja "Kineski most", gdje pobjednik predstavlja BiH na finalnom takmičenju u Kini.

"Potpisali smo 11 sporazuma o saradnji sa prestižnim kineskim univerzitetima, a već godinama funkcionišemo kao posrednik pri zaposlenju diplomiranih studenata. Takođe, organizujemo brojne manifestacije, naučne skupove i konferencije u sferi kineskog jezika, književnosti, istorije i kulture", zaključila je Vujičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA