I u Semberiji rodile banane

Prije šest godina Jelena Jašarević dobila je sadnicu banane iz Amerike, ove godine je prvi put rodila.

I u Semberiji rodile banane
FOTO: Bijeljina danas

Na drvetu banane koje je porodica Jašarević posadila u svom dvorištu u Bijeljini prije šest godina, ovog ljeta su se pojavili prvi cvjetovi i plodovi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ove godine je prvi put rodila i ima dva cvijeta. Kao što vidite neobično je lijep, a u svakom njegovom redu ima po 13 banana. Nažalost, ne ostaju sve, dosta ih opadne" - ispričala je Jelena za Bijeljina danas.

Ipak, dosta ih je i ostalo na drvetu, ne opadnu sve. Banane vole mnogo vlažnosti, pa ih Jelena zaliva svako jutro i veče. Iako sitnije od onih koje stižu na naše tržište, plodovi ove tropske biljke koje su sami proizveli sigurno će im biti mnogo ukusnije i slađe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Pošto nam je ove godine prvi put rodila ne znamo da li ćemo je probati. Mada čisto sumnjam zbog klime da će uspijeti sazreti, ali mi ćemo vas svakako obavijestiti i pozvati da probate i vi naše banane" - kaže nam Jelena.

Na jednoj grani banane, kako smo saznali, može da bude i do dvije stotine plodova, ali da bi uspjele na ovom području sadnice zahtijevaju posebne uslove, naročito zimi. Tada stablo mora da se zaštiti od mraza i niskih temperatura.

"Kada dođe hladno vrijeme moraju se zaštiti slamom i obmotati najlonom da bi preživjele zimu" - objašnjava nam Jelena kojoj banane nisu jedino egzotično voće u dvorištu.

U dvorištu su Jašarevići posadili još jednu zanimljivu raskošnu biljku.

"Imamo još sibirski limun kao i ovaj naš domaći limun koji smo ove godine posadili, a planiram da kupim i nar. Ove godine idemo na more pa ćemo i to kupiti" - priča nam Jelena koja kako kaže, obožava voće i cvijeće, te ćemo sigurno u njenom dvorištu pronaći još mnogo zanimljivih i egzotičnih biljaka.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA