PU Bijeljina: Ulična akcija povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima

Pripadnici Policijske uprave Bijeljina obilježili su Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima podjelom edukativnih letaka građanima u cilju podizanja svijesti i preventive ovog modernog vida ropstva.

PU Bijeljina: Ulična akcija povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima
FOTO: Srna

"Trgovina ljudima je složeno krivično djelo i predstavlja vid modernog ropstva kojim se krše ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom Republike Srpske", rekla je novinarima porparol bijeljinske Policijske uprave Aleksandra Marić tokom akcije na trgu u Bijeljini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je navela da žrtva trgovine ljudima može da bude svako, žene, djeca i muškarci prevareni ili navedeni na neki od oblika iskorištavanja, nezavisno od svog porijekla, godina, obrazovanja ili socijalnog statusa.

"Trgovac ljudima može biti svako, muškarci i žene koji imaju svoju ulogu u lancu trgovanja, a često su to partneri, članovi porodice, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici preduzeća i kriminalne grupe", rekla je Marićeva.

Prema njenim riječima, na području Policijske uprave Bijeljina u prošloj i prvoj polovini ove godine nije bilo krivičnih djela koja se odnose na trgovinu ljudima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dejan Kojadinović iz Centra za socijalni rad u Bijeljini rekao je novinarima da su žrtve trgovine ljudima najčešće djeca i da je vrlo izložena romska populacija, a najčešći oblici ovog savremenog ropstva su prosjačenje i maloljetnički brakovi koji se sklapaju i u 12. godini.

Kojadinović smatra da javnost nije dovoljno upoznata sa svim oblicima ovog fenomena i izazova savremenog svijeta i da treba raditi na podizanju svijesti građana o opasnostima trgovine ljudima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u saradnji sa globalnom fondacijom "Vorld vižn" izradilo promotivni materijal koji sadrži osnovne informacije o najčešćim oblicima trgovine ljudima, postojećim strukturama za suprotstavljanje trgovine ljudima, te načinu da se uočavanje takvih pojava prijavi nadležnim institucijama.

Policijska uprava Bijeljina pozvala je građane da svako saznanje o aktivnostima koja upućuju na trgovinu ljudim, ili su sami žrtve zloupotrebe, prijave najbližoj policijskoj stanici ili telefonskim pozivom na besplatni servisni broj 122.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA